Tűzijáték, csak óvatosan – tanácsok szakemberektől

Szerző • 2015-12-30 • Hírek, Közélet Tűzijáték, csak óvatosan – tanácsok szakemberektől bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva946

A pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy – egyebek mellett – milyen veszélyes a felhasználásuk és mennyi hatóanyagot tartalmaznak. A negyedik kategóriás rakétákat, telepeket csak december 28 és január 1-e között lehet használni. A rendőrség a veszélyekre figyelmeztet cikkünkben és ellátja a felhasználókat hasznos tanácsokkal is.

A vonatkozó rendelet szerint az első két kategóriába tartozó eszközök egész évben megvásárolhatók, míg a harmadik kategóriába soroltak csak december 28. és 31. között. Utóbbiak december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel.

Megtartani január 5-ig lehet ezeket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. Petárdát magánszemélyek nem vásárolhatnak Magyarországon, annak a birtoklása is szabálysértésnek számít.

A tűzijáték veszélyes üzem

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a szilveszter közeledtével a rendőrség. A bemutatóval egybekötött budapesti sajtótájékoztatón arra figyelmeztettek, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni, mert komoly sérüléseket okozhatnak, és ügyelni kell a megfelelő tárolásukra is.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője kiemelte, hogy pirotechnikai eszközöket csak ellenőrzött, engedélyezett helyen szabad venni. Jelezte: a termékeken lennie kell a többi között magyar nyelvű használati utasításnak. Azt mondta, “csomagtartóból, kapualjból vagy piacon, vásárokon” senki ne vegyen ilyen eszközöket, mert azok “jobb esetben” hamisítványok, amelyek nem működnek, rosszabb esetben viszont nem megfelelően tárolt, veszélyes termékek.

Szilveszteri tûzijátékok

A pirotechnikai eszközöket száraz, tiszta helyen kell tartani, tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal, például benzinnel vagy alkohollal, kiskorúak elől pedig el kell zárni ezeket a termékeket. Fontosnak nevezte, hogy a vásárlók figyeljenek arra, sértetlen-e a termék csomagolása. Ha nem, vigyék vissza a forgalmazóhoz, ne próbálják megjavítani, mert nem lehet, hiszen egyszer használatosak. Szólt arról is, hogy ha egy tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani a helyet, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva