Ugray György emlékkiállítás lesz a PIK-ben

Szerző • 2017-09-01 • Hírek, Művészet Ugray György emlékkiállítás lesz a PIK-ben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva494

A PIK Galériában lehet megtekinteni szeptember 13-án, 18 órától szeptember 28-án, 21 óráig az Ugray György szobrász életművéből rendezett “Erdélytől Vatikánig” című kiállítását.

A kiállítást az XI. Ars Sacra fesztivál keretében rendezik,

A kiállítást megnyitja: Garami Gréta, művészettörténész, Szarvas Attila alpolgármester köszöntőt mond a megnyitón, valamint fellép a szerdai megnyitón két gitárművész, Vass Gergely és Draskóczy Zoltán is.

Ugray Györgyről

A művész Dicsőszentmártonon, 1908. február 16-án született. 1926-ban költözött Bp.-re és a Ganz Gyárban helyezkedett el mint asztalos. 1930-ban beiratkozott az Iparművészeti Isk.-ba, majd 1935–1940 között a Képzőművészeti Főisk.-n tanult Bory Jenő tanársegédje lett. Több pályázatot nyert, sőt elnyerte a római ösztöndíjat is, 1940–41-ben Rómában, majd Torresinában dolgozott. Ekkor készítette Flóra, Primavera, Anyaság, Szent István c. szobrait. Sikeres kiállításai voltak Itáliában, több szobrát megvásárolták. Bolyai Farkas mellszobra a római egyetemre, Fraknói Vilmos domborműve a Collegium Hungaricumba került.

A II. világháború után mintaasztalosként dolgozott a Fémáru és Szerszámgyárban, később domborművekre (Czabán Samu, 1959) kapott megbízást és plaketteket készített. A Képzőművészeti Alap Kivitelező Vállalatnál szobrok kivitelezésével foglalkozott. Tizenöt alakos Dózsa fa domborművét a Műcsarnokban állították ki 1968-ban, ugyancsak fába faragott egy ötméteres, az 1919-es forradalmat ábrázoló domborművet. 1971. november 11-én hunyt el.

A képen Ugray György látható munka közben.

Fotó: Magyar Hírlap

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva