Új fejezet nyílhat a repülőtér fejlődésében

Szerző • 2015-02-11 • Hírek, Közlekedés Új fejezet nyílhat a repülőtér fejlődésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1845

A kormány döntött a Liszt Ferenc Repülőtér és Budapest közötti kötöttpályás fejlesztés megvalósításáról, s ennek terveit benyújtja az Unióhoz finanszírozási támogatásért

A Budapest Airport legutóbbi Konzultációs Bizottsági Ülésén derült ki mindez, amelyet Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója hívtak össze közösen a tavalyi év végén.

A főpolgármesteri hivatalban tartott decemberi esemény házigazdái dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Szarvas Gábor, a Budapest Airport közkapcsolati igazgatója voltak.

repuloter01_bent

A Bizottságban rendszeresen egyeztető résztvevők, a repülőtérrel szomszédos települések polgármesterei, valamint a repülőtér kiemelt üzleti és szakmai partnerei mellett a decemberi megbeszélésen ezúttal részt vett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, továbbá dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, és dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára is.

Jost Lammers vezérigazgató előadásában kitért arra, hogy az elmúlt nyolc év során a Budapest Airport több mint 300 millió eurót fordított az az utasterminálok, valamint a szolgáltatások színvonalának fejlesztésére, illetve az üzemeltetés hatékonyságának növelésére, továbbá jelezte, hogy új fejezet nyílhat a budapesti repülőtér fejlődésében.

Az üzemeltető cég tervei között egyebek mellett új interkontinentális járatok indítása, az átmeneti egyszerűsített beszállókapuk kiváltása, új cargo bázis és hotel építése, valamint intermodális elosztó központ kialakítása szerepel.

repuloter_bent

A tervezett fejlesztéseket a kormányzat jelen lévő magas rangú képviselői is üdvözölték, kiemelve, hogy a repülőtér eredményes gazdálkodása és fejlődése közlekedési és turisztikai szempontból is nagyon fontos. Becsey Zsolt a repülőtéri fejlesztésekhez kötődően számolt be arról, hogy az Európai Unió támogatását is fogják kérni ahhoz a kormány által benyújtott tervhez, amely a repülőtér kötöttpályás megközelíthetőségének fejlesztését irányozza elő.

A kormányzat jelenleg a fejlesztés megvalósításának ár-érték arány szempontjából legoptimálisabb lehetőségét dolgozza ki.

repuloter02_bent

Visszatérő elemként az ülésen ezúttal is szóba került a repülőterek vonzáskörzetének gazdaságélénkítési lehetőségeit vizsgáló, nemrég lezárult ún. airLED projekt, amelyben a budapesti repülőtérnek otthon adó XVIII. kerület egy nemzetközi konzorcium vezető partnereként képviselte Magyarországot.

Ezzel és az említett repülőtérhez kötődő fejlesztésekkel kapcsolatban Ughy Attila, a XVIII. kerület-, valamint Szlahó Csaba, a repülőtérrel szomszédos Vecsés polgármestere javaslatot tettek egy az érintett régió területfejlesztési feladatainak koordinálásáért felelős klaszter, társulás létrehozására. Az elképzelés kedvező fogadtatásra talált, a testület várhatóan a következő hetekben kezdi meg munkáját.

(Címlapkép: panoramio.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva