Új matricarendszer – térkép és táblák segítik majd az autósokat

Szerző • 2014-12-31 • Hírek, Közlekedés Új matricarendszer – térkép és táblák segítik majd az autósokat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2153

Megjelentek a részletes térképek azokról az útszakaszokról, amelyek január 1-jétől fizetőssé válnak. A kerületünkön áthaladó, Liszt Ferenc repülőtérre vezető 4-es számú főúton is nagyon kell figyelni, de táblák segítik majd a tájékozódást.

Gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az időalapú – heti, havi, éves – matricák mellett évi ötezer forintos áron elérhető területi alapú matrica nagyobb kényelmet – gyorsabb, biztonságosabb közlekedést – nyújt.

Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A mintegy 1500 értékesítési pont teljes listája december 31-től lesz elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon, míg február elsejétől már mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni a matricákat.

utdij_bent

A közlemény kitér arra is, hogy januárban türelmi idő segíti azokat az autósokat, akik matrica nélkül használják bármely a fizetős útszakaszt, de a 14875 forintos pótdíj megfizetése alól csak akkor mentesülnek, ha legkésőbb február végéig megveszik az adott szakaszra érvényes megyei, vagy az országos éves matricát, és megfizetik a szolgáltatási díjat, ami 1470 forint.

Figyeljük a táblákat!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

Az M0-st, illetve az M7-es és M1-es bevezető szakaszát is bemutató Pest megyei térképet ide kattintva lehet megnézni.

Az M1-es és M7-es további szakaszairól és a többi megyéről szóló térképek pedig itt érhetők el.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva