Új múzeumi kiállítás – villa próbaüzemben

Szerző • 2017-12-14 • Hírek, Kultúra Új múzeumi kiállítás – villa próbaüzemben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva535

A Tomory Lajos Múzeum új főépülete, a Herrich­­–Kiss villa 2017. december 11-én megnyitotta kapuit: itt tartotta éves díjátadóját Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc–Pestszentimre Építészeti-műszaki Tervtanácsa. A hét többi napján pedig kerületi iskolás csoportok veszik birtokba a villa épületét és fedezik fel az új állandó kiállítást. A múzeum munkatársai előzetes bejelentkezéssel minden érdeklődőt szívesen fogadnak.

A Tomory Lajos Múzeum új épülete, a Herrich–Kiss villa új állandó kiállításának első fázisa az EMMI Kubinyi Ágoston programja 4 millió forintos támogatásával valósult meg. A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. A látványraktárban a tematikus rendbe szedett raktári állományt ismerhetik meg a látogatók, ezzel bepillantást nyerhetnek a múzeum gyűjteményének gazdagságába.

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Építészeti-műszaki Tervtanácsa 2017. december 11-én a felújított Herrich–Kiss villa új kiállítási tereiben tartotta éves díjátadóját, a díjakat Ughy Attila polgármester és Jankovits Vera főépítész adta át. Az esemény résztvevői voltak az elsők, akik megtekinthették a Tomory Lajos Múzeum új állandó kiállításának már elkészült ütemét.

2017. december 12. és 15. között iskolai csoportok látogatják meg a múzeum új épületét. A Karinthy Frigyes Gimnázium diákjai az iskolai pályaválasztási projektnap keretén belül ismerkedhettek meg a múzeumi munkával, az új épületben pedig beleláthattak abba, hogyan is születik meg egy kiállítás. A Bókay Árpád Általános Iskola, valamint a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tanulói játékos keretek között fedezik fel a látványraktárt és a Kondor Béla emlékszobát, míg a Darus Utcai Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai karácsonyi foglalkozáson vettek részt a villában.

Az új állandó kiállítás következő fázisát is támogatja az EMMI Kubinyi Ágoston programja és a kerületi önkormányzat, így 2018-ban újabb elemet adhatunk át a nagyközönségnek. A hivatalos megnyitót a következő fázis elkészülésekor fogjuk megtartani, de addig is szeretnénk elérhetővé tenni a már elkészült részeket.

A Herrich–Kiss villa ezen a héten, majd 2018 januárjától előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés a 290-15-85-ös telefonszámon.

Bukszár Zsanett
muzeológus

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva