Új tagóvodával gazdagodott a Kossuth Ferenc-telep

Szerző • 2014-09-18 • Család, Fejlesztések, Hírek Új tagóvodával gazdagodott a Kossuth Ferenc-telep bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1545

Átadták a pestszentimrei Napsugár óvoda Napvirág tagóvodáját. A héten pedig már birtokba vehették az épületet a gyermekek. Fejlődik a szomszédos iskolaépület is.

Ünnepi műsor, koccintás és állófogadás kíséretében adták át hétfőn a pestszentimrei Napsugár óvoda Napvirág tagóvodáját. Tavaly december végén született meg a döntés: az Új Széchenyi Terv keretében 199 millió forinttal támogatja az állam a Napsugár óvoda bővítését.

A megjelenteket Perge Zsoltné óvodavezető köszöntötte, köztük Ughy Attila polgármestert, Kucsák László alpolgármestert-országgyűlési képviselőt, Lévai István Zoltán alpolgármestert, a választókerület önkormányzati képviselőjét és Csomó Tamás alpolgármestert. Külön kiemelte a Méhecske csoport gyermekeit, akik már nagyon várták ezt a mai napot.

Unió, kormányzat, önkormányzat

– Kaptam egy hűtőmágnest az óvoda logójával, amit a hűtőszekrényemen méltó helyen tartok majd. Sokan, sokat vártunk erre az óvodára, és sokak közre- és együttműködése nélkül nem jutottunk volna el eddig a pillanatig – fogalmazott nyitóbeszédében Kucsák László, majd kipillantott a tágas ablakon a komor felhőkre, s mosolyogva folytatta: – Némiképp az időjárás is a kegyeibe fogadott minket, mivel az ünnepély kezdetének pillanatában éppen nem esett az eső. De na adjuk fel a reményt, hamarosan megjelenik a napsugár is.

10

A hetven férőhelyes beruházásról szólva így fogalmazott:
– A hetven kis óvodásnak ne tűnjék hetvenkedésnek, de valóban komoly eredményt értünk el.
A csaknem 200 millió forintos összeg nagyobbik része európai uniós pályázati forrásból származott, a kötelező önrész a kormányzat önerőalapjából, a maradék az önkormányzat büdzséjéből.

Jövőbe mutató befektetés
A kivitelező Mozaik Építőipari Kft. alapos és szemet gyönyörködtető munkát végzett. Minden csoport külön szobába költözhet, és minden csoportszobához tartozik mosdó. A világos, csúszásmentes járófelülettel ellátott tornaterem két egyenlő részre osztható, ezáltal párhuzamosan tarthatók benne foglalkozások.

– Nagy öröm nekem, amikor olyan ünnepségen vehetek részt, ahol nem puszta fát, vasat, követ, betont adunk át, hanem valami jövőbe mutató befektetést, mint amilyen ez itt – kezdte a beszédét Ughy Attila. – Már 2010-ben felmerült, hogy bővíteni kellene az itteni óvodai férőhelyeket. Ez az igény annak köszönhető, hogy a XVIII. kerület a főváros azon részei közé tartozik, ahova egyre több fiatal család költözik, amelyek sok esetben három, sőt négy gyermeket is vállalnak. Főleg Pestszentimrének ezen a részén, a Kossuth Ferenc-telepen, amely korábban meglehetősen elöregedettnek számított.

9

A polgármester kis kitérőben emlékezett az egykori iskolára.
– A tagóvodát a régi iskolaépületet átalakítva hoztuk létre, amely egy különleges épület volt, ugyanis számos jeles személy koptatta ott a padokat. Nem csak Lévai István Zoltánra gondolok, itt van körünkben Kékesi András rendőrkapitány úr is…
– Én is – szólt közbe a polgármester mellett álló óvodavezető.
– Én is, én is! – hallatszott mindenhonnan a vendégek soraiból.
– Jó – mondta a polgármester –, akkor most tegye fel a kezét, aki ide járt iskolába.
Rengeteg kar lendült a magasba. Ughy Attila a tőle megszokott humorral sommázta:
– Azt kell mondanom, hogy ha a a világnak nem is, de Pestszentimrének mindenképpen ez a közepe. Így még nagyobb ünnep, hogy sikerült felújítanunk ezt az épületet.
Beszéde további részében a polgármester kifejtette: nem kizárólag az épület újult meg, hanem vele együtt a kert is.


Fejlődik az iskola is

Pompás gyepszőnyeg veszi körül a színes mászókákat, csúszdákat, amelyek esésbiztos alapon várják a szebb időjárást és az örökmozgó óvodásokat.
– Sokáig nyugtatgattam az óvodai helyszűke miatt türelmetlen szülőket, várjanak türelemmel, ugyanis van esély arra, hogy az önkormányzat egy komoly beruházást valósítson meg – fogalmazott Lévai István Zoltán. – És megtörtént. Kaptak egy Mercedest, hiszen ez az épület olyan, akár az autók között a Mercedes.

Az alpolgármester megköszönte a szomszédos Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskolának, hogy átadta ezt az épületet, a jövőről pedig azt mondta: együttműködik majd a két intézmény a pestszentimrei gyerekek nevelésében. Jó példa erre az új tornaszoba, ahol a megnyitóünnepség zajlott, ugyanis ott tartják majd az elsősök és másodikosok testnevelésóráját.
– Az óvoda mellett ma adjuk át az iskolaudvar fejlesztésének első ütemét is mondta Lévai István Zoltán –, amit jövőre követ az épület energetikai korszerűsítése.

8

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az alacsony gyereklétszám miatt a Táncsics iskola léte veszélyben forgott, ám ha a Napvirág óvodából a gyerekek oda mennek iskolába, ez a probléma jó időre megoldódik.
A népviseletbe öltözött óvodások a napsárga kendős óvó nénik gyűrűjében adtak műsort. Produkciójukat koccintás és pohárköszöntők követték, majd az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégeket körbekalauzolták az épületben.

bp18.hu, DIA

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva