Újra felbukkant a Mars-kacsa, ne dőljenek be neki!

Szerző • 2015-08-23 • Hírek, Könnyű Újra felbukkant a Mars-kacsa, ne dőljenek be neki! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva7123

Hamis információk keringenek az interneten, amik arról tanúskodnak, hogy 2015. augusztus 27-én akkora lesz a Mars szabad szemmel nézve, mint a telehold. Bármennyire is jól hangzik, ez sajnos teljes képtelenség – írja a magyar csillagászati hírportál.

A Mars-kacsa először 2005 augusztusában bukkant fel, azt ígérve, hogy a Mars bolygót éjfél után nem sokkal szabad szemmel is látni lehet majd. A hamis híresztelések hat évig keringtek az interneten, aztán mint egy üstökös, elhagyták bolygónkat. Most egy pár soros szöveg formájában ismét felbukkantak:

“T. BARÁTAIM!

érdekes és egyszeri a lehetőség!!!
Augusztus 27-én, 00,30 órakor nézzetek fel az éjszakai égboltra. Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34,65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel a bolygó úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható.
Osszátok meg ezt a hírt a barátaitokkal, mert közülük senki ilyet még nem látott, … és már nem is fog.”

Sajnos biztos források állítják, hogy a Marsot még az űrhajósok sem látják szabad szemmel: a Mars „látszó mérete” ugyanis elenyésző a Holdéhoz képest. A bolygó még profi távcsővel is csak apró korongnak láttatja magát.

Egyszer, s mindenkorra leszögezzük: a Mars sem 2015. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A vörös bolygó csak 2016 májusában kerül földközelbe, ám ez eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor 76 millió kilométerre lesz tőlünk, míg a Hold átlagosan 384 ezer km-re kering Földünk körül. Jövőre tehát érdemes lesz elmenni egy csillagvizsgálóba, hogy megfigyeljük a Mars bolygót – minden más próbálkozás haszontalan.

kép: http://mepag.jpl.nasa.gov/hightlight_images/mars2_115916c.jpg

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva