Újragondolni a Havannát

Szerző • 2014-07-01 • EU, Hírek, Polgármester, urbACTHozzászólások (0)2754

A Havanna-lakótelep már régen nem az, ami volt, és már régen hamisak azok az állítások, amiket a budapestiek fogalmaznak meg, ha szóba kerül a kerület immár emblematikus helyszíne. Az önkormányzat a RE-Block projekt segítségével kiemelten kezeli a több mint 16 ezer fős lakóközösség problémáit.

A Havanna-lakótelephez hasonló soklakásos „panelközösségek” problémái Európa-szerte azonosak. Az épületek és a környezetük elhasználódása mellett a lakosok szociális helyzete, az elszegényedés, a munkanélküliség valamennyi országban hasonló gondokat okoz. Az EU azért indította útjára az URBACT projektet, hogy a programban részt vevő német, spanyol, görög, román, brit, litván, svéd és olasz szakemberek együtt keressék a megoldásokat.

 A közösségért végzett munka

Budapest XVIII. kerülete az URBACT program úgynevezett RE-Block témakörében nyert el jelentős támogatást, és lett a projekt vezetője. A RE-Block a lakótelepek közösségi tereinek felújításához, a közösségi élet élénkítéséhez, a zöldfelületek kialakításához járul hozzá előkészítő, állapotfelmérő és tervezőmunkájával. A program a leromlott területek társadalmi, gazdasági és környezeti problémáinak kezelésére fókuszál, de a versenyképesség javítására, a gazdasági növekedésre és a munkahely-teremtésre is tesz javaslatokat.

A helyiek bevonásával

Az URBACT program szereplői hálózatokat és munkacsoportokat hoznak létre. A hálózatban részt vevő városok helyi akciótervet és fejlesztéspolitikai ajánlásokat dolgoznak ki közösségi részvétellel, ami azt jelenti, hogy minden város úgynevezett helyi támogató csoportot hoz létre a témában érintett fontos helyi szereplők bevonásával. A XVIII. kerületben ez a csoport – szakemberek, intézmények képviselői, lakosok részvételével – 2012 őszén alakult meg.

Hasznos javaslatok

A csoport több helyszínbejárást és tanácskozást szervezett a lakótelep speciális szociális és építészeti problémáinak meghatározására. A speciális Havanna Szabadegyetem keretében legutóbb építészhallgatók ismertették a Havanna megújításával, területi, közösségi fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiket.

A RE-Block teljes partnerségi költségvetése 797 ezer Euró, azaz cca 240 millió Ft. Az önkormányzat támogatása ebből (ennyit kapunk): 151 ezer Euró, azaz cca 46 millió Ft

A 15 partnerből 3 magyar

A 2007-ben kiírt első pályázati felhívási körben nyert projektek közül összesen 28 valósult meg. A második felhívási kör 9 projektje 2009-ben indult, és 2012-ben zárta tevékenységét. A 2011-ben kiírt harmadik pályázati körben összesen 15 projekt nyert, amelyek 2012 májusában kezdték meg tevékenységüket, s végrehajtásuk jelenleg is folyamatban van. E körben 3 projektben vesz részt magyar partnerváros, ezen belül egy projekt Budapest XVIII. kerületének vezetésével valósul meg.

A XVIII. kerület az 500-ak közt

Az URBACT II (2007-2013) program 52 projektjében 29 ország 500 városa vett részt a Helyi Támogató Csoportok 7000 aktív résztvevőjének segítségével. Ezen belül Magyarországon 9 város és 2 fővárosi kerület működött együtt Európa városaival 13 URBACT-projekt megvalósításában.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva