„Nyomokat hagyunk” – Üllői úti Street Art

Szerző • 2014-06-16 • Egyéb, EU, Fejlesztések, Hírek, Könnyű, Közélet, Közlekedés, Kultúra, Művészet, Polgármester „Nyomokat hagyunk” – Üllői úti Street Art bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1829

A kerületi Ughy Attila polgármester kezdeményezésére egy teljesen egyedi és kreatív megoldással szeretné szerethetőbbé és élhetőbb tenni a kerület üllői úti szakaszát. A pár éve elindult „Üllői úti Street Art” program ezt a célt szolgálja.

A program első körben az 50-es villamos nyomvonalára koncentrálva újított meg több villamosmegállót, valamint több közösségi programmal színesítette a környék életét. Az első alkotás a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola előtti villamosmegállóban készült el, amelynek átadó ünnepsége igazi “urbanista” hangulatban telt.

33

„Kerületünk lehet, hogy nem túlságosan gazdag világörökségekben, ugyanakkor a mienk, és mi így és ilyennek szeretjük. A “street art”, ezek a hóbortos, de alaposan végiggondolt alkotások abban segítenek, hogy valami rendhagyót, újszerűt tálaljunk a kerület lakói elé, akik ettől hol egy percre, hol egy órára, de akár ennél hosszabb időre is jobban érezhetik majd magukat” – hangsúlyozta Ughy Attila polgármester.

26

A Piros iskola előtti villamosmegállóban az alkotók kétféle játékot terveztek: az egyik egy képkirakó, amelyen az iskola régi fotóját forgathatjuk ki a kockákból, a másik pedig egy háromdimenziós amőbajáték. Emellett a diákok, a várakozók és a járókelők egy térképpel is találkozhatnak a várakozóban, miután követik az aszfaltra festett betűket és számokat. Az egyik, később megrongált játék helyére pedig az iskola 85. Évfordulójára készült gyermekrajzokból kirakott montázs került. Ez az alkotás hűen adja vissza, amit a gyerekek saját iskolájukról gondolnak.

35

„A megálló környékét az iskolások segítségével be is füvesítettük, a gyepre pedig – az iskola nevére utalva – piros padokat helyeztünk ki. A cél a játékosság volt: az eszközök, a felfestések, a korlátok mind-mind ezt a célt szolgálják” – mondta el a megnyitó után nem sokkal Hartung Melinda, a Főépítészi Munkacsoport munkatársa.

Az „Üllői úti Street Art” és az Urbitális Majális keretein belül rendezték meg az „Üllői úti Kavalkád”-ot is; a régi Piac téren megrendezett szórakoztató délután a kerület rendezvényeihez megszokott olyan helyi művészeket vonultatott fel, mint például a Tébláb néptáncosai.

47

További információk: www.ulloistreetart.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva