Ultrahanggal vizsgálták a fákat a Bókayban

Szerző • 2014-06-20 • Egészség, Hírek, Zöld környezet Ultrahanggal vizsgálták a fákat a Bókayban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2453

Az ember testi épsége és egészsége az első, de az éltető oxigént biztosító fák és növények nélkül ez mit sem érne. Bizonyára mindnyájan találkoztak már ultrahang vizsgálattal…de tudta, hogy a fák állapotfelméréséhez is ezt a módszert használják? Pedig így van. A Bókay kert vezetősége úgy döntött, hogy mivel a kalandpark üzemeltetői új fejlesztéseket szeretnének, ezért a kiszemelt fák egészségügyi állapotát speciális szakemberek segítségével mérik fel.

A tulajdonosok ragaszkodnak a kitűnő minőséghez, mind az építmények, mind az üzemeltetés esetében is, ezért a legjobb francia és angol kalandpark normák alapján dolgoznak. Mivel 30-40 új játékelemmel szeretnék bővíteni a kalandpark kínálatát, ezért elengedhetetlen a pontos lehetőségek feltérképezése. A mérnökök a modern ultrahangos műszerek segítségével olyan pontos képet alkotnak a fák belső szerkezetéről, amit eddig nagyon el sem lehetett képzelni.

Allison_tree_scan10_3942

A szakemberek a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karáról érkeztek, hogy megvizsgálják a faállományt vizuális akusztikus és műszeres állapotfelméréssel. Az akusztikus tomográf a fában terjedő hang sebességéből következtet annak belső szerkezetére. Keresztmetszeti képeket készít a törzséről, az adatok összegzéseként kapott háromdimenziós ábrákból pedig kiderül, hogy a belsejében milyen elváltozások vagy üregek találhatók. Így megtudható, hogy a fa mennyire állékony és biztonságos.

Acacia_caffra04

„A fő kérdés az, hogy a fák állékonysága mennyire megfelelő, tehát érdemes-e rájuk kalandparkot építeni. Vagy esetleg olyan méretű korhadás, károsodás van a fában, ami miatt a következő öt évben ez nem biztos, hogy fennmaradhat. Mivel emberi életekről van szó, ezért rendkívül biztonságosnak kell lennie az eszközöknek.” – mondta a projekt vezetője, Puskás János adjunktus

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva