Változik a menetrend a MÁV-nál

Szerző • 2014-12-18 • Hírek, Közlekedés Változik a menetrend a MÁV-nál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3576

Változik a vasúti menetrend, amelyet a MÁV közlése szerint rövidebb menetidő, új, közvetlen összeköttetések és sűrűbb vonatközlekedés jellemez. Kőbánya-Kispest és Kelenföld között az eddigi egy órás követési idő helyett már félóránként közlekedik a korszerű motorvonat. Kőbánya-Kispestről vonattal vagy autóbusszal a Liszt Ferenc repülőtér is elérhető.

Rövidebb menetidő, új, közvetlen összeköttetések és sűrűbb vonatközlekedés jellemzi a 2014. december 14-étől,  vasárnaptól életbe lépett vasúti menetrendet.

Egyszerű és átlátható tájékoztatást nyújt a viszonylatszámozás

Megkönnyíti a vonalhálózat átláthatóságát, az utasok tájékozódását a budapesti agglomerációs vonalak viszonylatszámozásának kiterjesztése. Az új vasúti menetrendben a legfeljebb négy karakterből álló betű- és számsorok még több járatnál mutatják, hogy az adott vonat merre és milyen megállási renddel közlekedik. A betűk a vonatnemre utalnak, azaz például S jelzi a személyvonatot, G a gyorsított személyvonatot, míg a zónázók a Z megjelölést kapták. A számok pedig a városi közlekedésben megszokott viszonylatokhoz hasonlóan az útvonalat azonosítják. A jelölés a több vasútvonalat is érintő budapesti átlós járatok miatt esetenként eltér a korábbi vasútvonal számoktól.

Folytatódik a vasút korszerűsítése

2015 végéig mind a negyvenkét új beszerzésű FLIRT-motorvonat forgalomba áll a fővárosi agglomerációs vonalakon, valóban kényelmes utazást garantálva. Megszépül több vasútállomás, és folytatódnak a vonalátépítések is.

becs03_bent

Új viszonylat a budai agglomeráció és Dél-Pest között

Tovább bővül a menetrendi kínálat Budapest elővárosában. A tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé vált, Kőbánya-Kispest–Kelenföld–Székesfehérvár között közlekedő G43-as gyorsított személyvonat mellett S36-os jelzéssel Kőbánya-Kispest és Tárnok között is átlós viszonylatot alakítottak ki. Kőbánya-Kispest és Kelenföld között az eddigi egy órás követési idő helyett így már félóránként kínál közvetlen és gyors eljutási lehetőséget a vasúttársaság korszerű motorvonatain. Kőbánya-Kispestről vonattal vagy autóbusszal a ferihegyi repülőtér is elérhető.

Új, gyorsabb eljutást biztosító diákvonatok a keleti országrész és Budapest között

Elsősorban a fővárosban tanulók számára nyújt gyorsabb, kényelmesebb utazást a Budapest és Sátoraljaújhely között péntek, visszaútban pedig  vasárnap, huszonöt perccel rövidebb menetidővel közlekedő nevű vonat, amely Mezőkövesd és a főváros között nem áll meg. A vasárnapi Hétmérföldes vonat Debrecentől megállás nélkül halad, így húsz perccel rövidebb menetidővel jut el Zajtáról Budapestre.

Jelentősen csökken a menetidő Bajára és Szekszárdra

A pálya korszerűsítése és a menetrend változása révén Budapest és Baja között általánosságban fél órával csökken a menetidő. A légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatokból álló expressz vonatok két és fél óra alatt teszik meg a Kelenföld és Baja közti távolságot. 

Több InterCity vonat Szeged és Budapest között

December 14-től már naponta tizenhat InterCity vonatpár közlekedik a két nagyváros között, országos szinten az egyik legsűrűbb vonatközlekedést nyújtva.

vonat_bent

Ütemes menetrend, modern motorvonatok, több és gyorsabb összeköttetés a főváros és Pécs között

A Budapest–Pécs vasútvonalon az első Dombóvárról induló és az utolsó Dombóvárra érkező vonat kivételével, amelyek az elővárosban csak Érd-felsőn és Kelenföldön állnak meg, változatlanul ütemes rendben, de Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, valamint Dombóvár–Pécs viszonylatban közlekednek a személyvonatok. Budapest és Dombóvár között kényelmes, modern, légkondicionált vonatok viszik az utasokat.

Egyszerűbbé válik a fővárosban tanuló pécsi diákok közlekedése, hiszen iskolai időben péntekenként Budapestről Pécsre, vasárnaponként pedig Pécsről Budapestre biztosít gyors eljutási lehetőséget a Zsolnay InterCity. A vonat Budapest és Dombóvár között a Rippl-Rónai IC vonattal együtt közlekedik.

Az érvényes menetrendről részletes tájékoztatás található a www.mav-start.hu honlapon és információt lehet kérni a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.

Forrás: www.mav.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva