Várostörténeti séta a Herrich-Kiss villától a Gloriett-lakótelepig

Szerző • 2018-05-23 • Hírek, Programok Várostörténeti séta a Herrich-Kiss villától a Gloriett-lakótelepig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva688

Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális programsorozat keretében immár hagyományossá vált várostörténeti séta azoknak, akik 2018. május 26-án szombaton ellátogatnak Pestszentlőrincre!
„Legyünk hűek az örökséghez – ezzel a szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a kerületben dr. Heilauf Zsuzsanna a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő.

Az idei séta témája: „A hagyományok és napjaink világa – A Herrich-Kiss villától a Gloriett-lakótelepig.

A kirándulók idén a felújítás és renoválás alatt álló Herrich-Kiss villánál gyülekeznek május 26-én délután 15 órakor. Az egykori villaépület kezdi visszanyerni egykori fényét, hangulatát. Az elmúlt évek rekonstrukciós munkáinak eredményeként (eddig mintegy 40 millió Ft pályázati és saját forrást „beépítve”) sok-sok építészeti és muzeológusi munkaóra van már a Tomory Lajos Múzeum munkatársai és a külsős segítők mögött.

A belső terek fokozatosan felveszik egy igazi múzeum hangulatát, gyűjteményi tárlók, interaktív segítő technikai segédletek, tematikus terek várják már napjainkban is a látogatókat, annak ellenére, hogy a hivatalos megnyitóra még egy kicsit várni kell.

Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna

Grassalkovich I. Antal nevéhez fűződik Szentlőrinc újjászületése, amelynek mai területén majorságot létesített, 1762-ben pedig annak központjában megépíttette a gyönyörű barokk stílusú kápolnát, amelyet a séta elején érintünk csak.
A kápolna műemléki védettség alatt áll és gyakran szerepel helytörténeti sétáink programjában. Kis huszártornyában ma is az eredeti harang található, amelyet 1800-ban öntette az akkor birtokos Mayerffy család.

Meglátogatjuk a Gloriett-lakótelepet és a modern, igazán minden igényt kielégítő Gloriett Sportiskolai Általános Iskolát

Reményeink szerint sikerül kerületünk egyik legelegánsabb és legsikeresebb iskoláját meglátogatni, amennyiben a személyi feltételeket meg tudjuk teremteni. Az iskola jelenleg a dél-pesti régió egyetlen köznevelési típusú sportiskolája, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága is támogat. A téren található az iskolával közel egyidőben épített Napraforgó óvoda is.

Ipari emlékek nyomába is eredünk a Besencze utcában. Meglátogatjuk Stieber József ipari gépész „restaurátor-műhelyét”, ahol életre kelti a régi nagygépeket, DUTRA traktorokat.

Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna

A séta végén a kápolna gyönyörű belső terét is megnézzük, és búcsúzóul Mária Radna kegytemplomának orgonahangversenyének részleteit is meghallgatjuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a programban épületbejárás is lesz, így indokolt az előzetes regisztráció:
Tomory Lajos Múzeum 290–1585-ös telefonszámon, vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

Találkozás: A Herrich-Kiss villa (XVIII. ker. Margó Tivadar u. 126.) megközelíthető a Margó T. utca vagy a Bókay Kert Makói utcai kiskapuja felől.

Időpont: 2018. május 26. 15. óra – a séta várható időtartama 3 óra.

Útvonal: Herrich-Kiss villa – Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna – Benedekfalva utca – Tövishát utca – Gloriette-lakótelep – Gloriett Általános és Sportiskola – Besencze utca ipari emlékei – Grassalkovich kápolna

Vezető: dr Heilauf Zsuzsanna

a szervezők: dr. Heilauf Zsuzsanna, Kardos Gábor

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva