Vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti korlátozások

Szerző • 2020-05-16 • Hírek, Közélet Vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti korlátozások bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva221

Vasárnap éjfélkor Budapesten megszűnnek a kijárási korlátozások – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az M1 által közvetített bejelentésében. A bejelentés értelmében kinyitnak a parkok, játszóterek, strandok, fürdők, az éttermek, a kávézók és a cukrászdák teraszai is

Az MTI beszámolója szerint, a tárcavezető köszönetet mondott a budapestieknek, amiért hosszú ideig fegyelmezetten betartották a kijárási korlátozásokat, egyúttal figyelmeztetett, a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos.

Megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől. Gulyás Gergely kifejtette, a kormány két héttel ezelőtt azért csak vidéken oldotta fel a korlátozásokat, mert a fertőzöttek és a halálesetek is Budapesten koncentrálódtak.

Az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ezért mára – bár még mindig a fővárosban van a legtöbb fertőzött – az aktív betegek száma jelentősen csökkent – tette hozzá.

A miniszter sorolta, pontosan mit is jelentenek ezek a lazítások:

– a másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól.
– Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező.
– A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak hétfőtől.
– A 65 év felettiek 9-12 között látogathatják az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.
– A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.
– Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.
– A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert nyitva tarthat – bárki által korlátozás nélkül igénybe vehetők.

A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy óriási veszteségeket szenvedtek el ezek a helyek.

Az istentiszteteket és miséket meg lehet tartani, ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Gulyás megerősítette Orbán pénteki kijelentését, miszerint ha nem változik a járványügyi helyzet, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

Gulyás azután tartott bejelentést, hogy Orbán Viktor nem sokkal korábban Facebook-oldalán közölte: feloldják a budapesti korlátozásokat, és a fővárosi enyhítések mindig két héttel fogják követni a vidéki szabálylazításokat.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva