Vasvári-emléknap Körösfőn

Szerző • 2018-06-28 • Hírek, Közélet Vasvári-emléknap Körösfőn bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva408

Körösfő lakossága 1995. július 9-én emlékoszlopot – kopjafát – állított Vasvári Pál őrnagynak, a Rákóczi-szabadcsapat vezérének, aki több mint négyszáz bajtársával együtt 1849. július 6-án a lázadó román erőkkel vívott egyenlőtlen küzdelemben esett el, Kalotaszeg legdélibb határában, az úgynevezett Vasvári-havason (Fintinele).

Azóta Körösfő és Kalotaszeg népe minden évben nagyszabású emlékünnepséget szervez az elesett hősök emlékére, akik a kalotaszegi magyar falvak védelmében áldozták életüket a szabadság oltárán. Az idén július 7-én, szombaton a következő programmal rendezik meg a Vasvári Pál-emléknapot:

– 14 óra: Koszorúzással egybekötött közös emlékezés a Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra résztvevőivel a csatatér helyszínén, a bélesi vízerőmű gyűjtőtavánál, a Vasvári-havason.
– 17 óra: Ünnepi istentisztelet a körösfői református templomban-
– 17.50: Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE, Kolozsvár, 1891) és a XVIII. kerületi Városgazda Utánpótlás Akadémia által szervezett biciklis emlék- és teljesítménytúra résztvevőinek fogadása a templomdomb alatti Vasvári-kopjafánál.
– 18 óra: Díjkiosztó és koszorúzási ünnepség a kopjafánál.

Az emlékünnepség szervezői – a Körösfői Rákóczi Kultúregylet és a Rákóczi Szövetség Kalotaszegi Helyi Szervezetének vezetősége – tisztelettel meghívnak minden érdeklődőt, hogy együtt emlékezzünk és helyezzük el az emlékezés virágait.

bp18.hu, Péntek László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva