Vászonra vetett érzelmek

Szerző • 2014-06-20 • Egyéb, Könnyű, Kultúra, Művészet, Szórakozás Vászonra vetett érzelmek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2115

Hogy mi motivál, inspirál egy fiatal festőművészt a mai, csúcstechnológiákkal szennyezett világunkban? A válasz nem is oly meglepő; az érzelmek! A színes érzelmek, melyből a XXI. századi társadalom egyre kevesebbet mutat meg, vagy ha meg is mutat, teszi azt erőszakos, nem túl művészi módon. S bár manapság széles körben a fotózás a divat, szerencsére a 18 éves Szigeti Máté a festészetet hívta segítségül, hogy vászonra vesse érzelmeit.kiallitason

Máté éli a hétköznapi fiatalok életét. Tanul, zenét hallgat, gitározik, gördeszkázik és – ahogy egy művész teszi – eközben inspirációkat gyűjt egy-egy munkájához. Barátja bíztatta a rajzolásra még hatodikos iskolásként, és hát a kemény munkának meg is lett az eredménye. A jelenleg építésznek tanuló Máté sorra kezdte bezsebelni a szakmai elismeréseket. Tanára és egyben mentora, a festőművész Opánszki Tamás, méltán lehet büszke diákjára.

remalom

A Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola tanulói egy rendkívül jó és dinamikus közösséget alkotnak. Már a saját tanmenetem tervezésénél is figyelembe veszem a korosztály érdeklődését, irányultságát. Ezt a programot évről-évre megújítom, és ahogy a világ fejlődik, úgy adok esélyt a diákjaimnak a nyitott társadalmi-kulturális közeledésre. Tanítványaimat arra ösztönzöm, hogy felfedezzük a sokszínű világunkat. Ezért ehhez kapcsolódó feladatokat, fejlesztési terveket, szakköri programokat és kurzusokat terveztem. Máté a szakköröm egyik kiemelkedően szorgalmas diákja, aki óráról órára hozza saját műveit. Szerencsére meghallgatja a szakmai tanácsokat, így már most szép sikereket ér el a művészet területén. Óráról órára hozza saját szorgalomból, szeretetből készített munkáit. Tanácsaimat meghallgatja és már elég szép sikereket is szerez a művészet területén.” – mondta Opánszki Tamás művész.

legutobbi_2_festmenyem

Máté, miért a festőművészetet választottad önkifejezésnek?

Kiskoromban rengeteg albumot nézegettem. Kerestem az alkotói közösségi oldalakat. Aztán a barátom által jött az ötlet, hogy festhetnék. Mivel édesapám az MTVA-nál díszletépítő, így a szemlélete, könyvei természetesen hatással is voltak rám.

Milyen technikákat használsz szívesen?

Monochrome technikával, grafittal, szénnel szeretek nagyon dolgozni. Festésnél pedig az akril festéket szeretem alkalmazni.

És milyen témák foglalkoztatnak?

Mostanában a portrékészítés izgat igazán. Szeretek fekete-fehér fotók alapján színes érzelmekben gazdag képeket készíteni. Persze átdolgozva a festészet adta lehetőségekkel.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

2013-ban egy szén technikával készített csendélettel 1. helyezést értem el a Fővárosi Komplex Képzőművészeti Versenyen, amelyre Opánszki tanár úrnak kifejezetten erre a versenyre indított szakkörén készülhettem fel. Itt annyi volt az érdekesség, hogy helyben, csupán 3 óra állt rendelkezésre a mű elkészítéséhez. Aztán a másik amire büszke vagyok, hogy idén fődíjas lettem a Kondor Béla Közösségi Házban rendezett, Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozón. Ugyanitt a MAOE díját is elnyertem, a Vágy és a Rémálom című két olajfestmény portréval.

A festészeten kívül mi inspirál, ahonnan érzéseket merítesz?

Mindenevő vagyok a zenében, sőt még gitározom is. Szeretem a rap-et, a rockot, és a klasszikusokat is. Sokat olvasok, gyakran elmerülök Kosztolányi verseiben. De bírom a fantasy író, Neil Gaiman műveit is. Festők közül nagy hatással vannak rám Vincent van Gogh munkái, de a többi kortárs festő mellett sokat merítek a street art-ból is.  Utóbbiból kedvencem a német Heracut csapata. Szóval, úgy érzem elég széles körből tudok meríteni.

És próbálkoztál már street-art-al?

Az az igazság, hogy mivel tudom, hogy illegális, ezért inkább nem mertem, ehhez egy kicsit nyúl vagyok. De majd egy legális lehetőség kapcsán talán…

Mi a célod az életben?

Bár építészetet tanulok, a látványtervezés érdekel igazán. Ezen belül is a filmes és a színházi látványtervezés. De nagyon tetszik a videózás is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva