Védőoltás férfiaknak, a nők védelmében is

Szerző • 2015-11-17 • Egészség, Hírek Védőoltás férfiaknak, a nők védelmében is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva988

Magyarországon növekszik a daganatos megbetegedések száma és a következményes halálozás sem csökken. A daganatok vizsgálta során egyre gyakrabban mutatnak ki HUMÁN PAPILLOMA VÍRUS (HPV) fertőzést. A XVIII. kerület önkormányzata, a kerület orvosainak véleményét kikérve, úttörő módon, 2010-től ingyenesen oltja a 13-14 éves leányokat(szülői nyilatkozathoz kötve), 2014 szeptembertől, országosan is ingyenesen oltják a 7. osztályos leányokat és 2015-től(szülői nyilatkozathoz kötve) ingyenesen oltja a 7.osztályos fiúkat.

A HPV az egyik legelterjedtebb, szexuális úton is terjedő vírus, a lakosság közel 80%-a megfertőződik élete folyamán. A vírus behatolásához apró hámsérülés kell, ezért szexuális együttlét, nemi szervek borotválása, fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetítik, kézzel is átvihető, dörzsölést okozó fehérnemű(tanga) is elősegíti. A férfiak terjesztői a fertőzésnek, miközben maguk is megbetegszenek. Gyakran az immunrendszer megszabadít a fertőzéstől, sokszor nem is tudnak róla, míg mások hordozóvá, fertőzést tovább adókká válnak. Születés során a fertőzött anyától is megkapható a vírus.

A vírusok(DNS-ből állnak) csak emberi szervezet sejtjeibe jutva tudnak szaporodni, megszüntetik a gazdasejt védekező képességét a rákkeltő anyagokkal szemben is. Jelenleg a HPV 130 típusa ismeretes, számokkal jelölik, daganatkeltő képességük alapján magas-(16,18,31,33,35,45…), átmeneti-(40,42, 51,61,71,82…), alacsony rizikójú(6,11,44,55,74) kockázati csoportba osztották.

A vírus jelenléte orvosi vizsgálattal kimutatható! A vírusok jóindulatú hámelváltozásokat(pl. szemölcsöket, gyulladást) és „rák-megelőző” állapotot, rákbetegséget is okozhatnak. Az egyik leggyakoribb és veszélyessé váló fertőzés megelőzhető: tartózkodás az ismeretlen parnterrel végzett szexuális élettől, óvszer használata, VÉDŐOLTÁS és mikróba(vírusölő) szerek használatával. Az óvszer segíthet, de nem eléggé hatékony, mert a HPV egyéb bőr és nyálkahártya(száj, végbél) területen is fertőzhet. Többféle vegyi anyag, újabban egy tengeri moszatból készült termék, szexuális kapcsolat előtt való használata a nemi szervekre, védelmet ad.

De leginkább hatásos a VÉDŐOLTÁS! Jelenleg kétfajta védőoltás van forgalomban: a kétkomponensű(16, 18 típusú HPV elleni) és a négykomponensű(6,11, 16, 18 típusú HPV elleni, fiúknak is adható!). Legkedvezőbb a szexuális élet megkezdése előtt kapni, 10 éves kortól 45 éves korig javasolt. A védettség: méhnyak-rák, hüvelyrák, szeméremtestrák, kondilóma, valamint végbélrák, ajak-szájüregi rák, ellen hatásos, jelen tudásunk szerint életre szóló. Mellékhatás, komolyabb, nem észlelhető.

A XVIII. kerület Önkormányzata, a kerület orvosainak véleményét kikérve, úttörő módon, 2010-től, ingyenesen oltja a 13-14 éves leányokat(szülői nyilatkozathoz kötve). 2005 oltás történt. 2014 szeptembertől, országosan is ingyenesen oltják a 7. osztályos leányokat(75-78% kérte), 2015-től(szülői nyilatkozathoz kötve) ingyenesen oltja a 7.osztályos fiúkat(78% jelentkezett).

A VÉDŐOLTÁS a kerület lakossága részére hozzáférhető, vényköteles!

bp18.hu, Dr. Mikecz Tibor klinikai onkológus, szülész- nőgyógyász, vezető főorvos

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva