Vége az idősek vásárlási idősávjának is

Szerző • 2020-06-18 • Hírek, Közélet Vége az idősek vásárlási idősávjának is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva317

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában – értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat.

A kormány ígéretének megfelelően szerda éjjel visszavonta a kormány a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet, de ezzel párhuzamosan az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be 2020. december 18-ig. A rendelet szerint a kormány – ettől függetlenül – háromhavonta felülvizsgálja, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására.

Az MTI tudósításában azt írta: Gulyás Gergely bejelentette, hogy mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így. Azt mondta, az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság azt javasolta – és a kormány álláspontja is az –, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Magyarország ennek megfelelő döntéseket hozott – fűzte hozzá.

Gulyás szerint a járványügyi készültségben csak az indokolt védelmi intézkedéseket kell továbbra is fenntartani, így például a maszkhasználatot, tette hozzá a miniszter. Ezekről a kormány szerdán döntött. Csak a zenés és táncos eseményekre vonatkozik az 500 fős korlát augusztus 15-ig. Emellett az uniós országokból és Szerbiából érkezőknek is megnyíltak a magyar határok, ismételte el a kormányzati döntéseket.

A kormány a gazdasági helyzetről is tárgyalt. 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyének megőrzését segítette a kormány Gulyás szerint. A vírus a kormánynak 1200-2000 milliárd forint kiesést okozott.

Forrás: MTI/Index

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva