Vezető partnerek vagyunk egy zöld EU-programban

Szerző • 2016-01-06 • Hírek, Zöld környezet Vezető partnerek vagyunk egy zöld EU-programban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1202

Vezető partnerként vesz rész Pestszentlőrinc-Pestszentimre az európai uniós Urbact III programon belül létrehozott Urban Green Labs elnevezésű projektben. A városi élettel kapcsolatos problémákat felölelő uniós program célja az, hogy megoldásokat találjon az elmaradottabb városrészek fejlesztésére.

Folyamatban van az Urban Green Labs (UGL) projekt előkészítése, amelynek keretében az önkormányzat november 18-án oktatási intézmények, civil szervezetek képviselőit látta vendégül, hogy megismerhessék az Urbact III és az UGL részleteit.

Az uniós kezdeményezés a fenntartható városfejlesztést célzó tapasztalatcserét és tanulást támogatja oly módon, hogy elősegíti a jó gyakorlatok, megoldások, tapasztalatok megosztását, cseréjét az európai városok és a várospolitikával, várostervezéssel foglalkozó szakemberek, civil szervezetek között.

urbact01_bent

Hunyadi István városigazgató, a projekt koordinátora elmondta, hogy az önkormányzat a program során a kerület zöldterületeinek hatékonyabb kihasználására, a rendelkezésre álló erőforrások optimális hasznosítására, a kerületben található erdők vagy éppen a piacok népszerűségének további növelésére, valamint a környezettudatos gondolkodás elterjesztésére összpontosít.

A korábbi uniós projektekhez hasonlóan ezúttal is fel kell kutatni azokat az európai partnereket, amelyek hasonló problémákkal küzdenek – mondta Hunyadi István.

A partnervárosok toborzása folyamatos, a már csatlakozott romániai Galaţi, hollandiai Heerlen, szlovéniai Maribor és olaszországi Padova mellett az önkormányzat valamelyik lengyel, litván, angol, horvát, spanyol, ír vagy svéd várost szeretné megnyerni az együttműködéshez.

A program elfogadásához és tavaszi elindulásához legalább nyolc, maximum 12 partnernek kell együttműködnie, amelyek közül négynek kötelezően a kevésbé fejlett régiókat kell képviselnie. Ezek többnyire kelet-európai területek, de idetartozik Portugália nagy része, Spanyolország és Olaszország déli területei, valamint Görögország is. Szeretnénk, ha a partnereink többsége ezekből a régiókból érkezne – tette hozzá a városigazgató.

urbact02_bent

Böhönyei Ágnes, a projekt vezető szakértője úgy fogalmazott, hogy az Urban Green Labs tapasztalatcseréi révén a kerület egy erőforrás-hatékony európai irányzathoz kíván csatlakozni. – Azt is meg kell néznünk, hogy mi az, amit egyénenként, kisebb közösségként tudunk tenni például az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érdekében.

A környezettudatos megoldásokat kereső projekt előkészítését tavasszal bírálja el az EU, és pozitív válasz esetén megkezdődhet az unió által támogatott, partneri együttműködésre, tapasztalatcserére épülő kétéves program.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva