VIGYÁZAT! Szalmonellás a Lidl kölesgolyója

Szerző • 2017-01-18 • Hírek, Közélet VIGYÁZAT! Szalmonellás a Lidl kölesgolyója bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva674

Járt mostanában a Lidl-ben? Vett Barbecue ízesítésű kölesgolyót? Azonnal dobja ki, vagy vigye vissza őket a boltba, mert szalmonellát kaphat tőlük. Ezt az áruházlánc saját weboldalán tette közzé.

Az áruházlánc visszahívta az összes ilyen Circuss Bio, Barbecue ízű, 120 grammos kiszerelésű terméket, ezek minőségmegőrzési ideje 2017. május 21.

Nem baj, ha kidobta a blokkot, vagy a számlát, mert a Lidl-nél visszaveszik a szóban forgó kölesgolyókat, és visszaadják az árát.

A Lidl vezetése elnézést kért a hibáért, és látszólag mindent megtesznek azért, hogy megfelelően kárpótolják a vevőket.

A szalmonella

A Salmonella az Enterobacteriaceae családba tartozó, Gram-negatív baktériumnemzetség. Alakjuk egyenes pálca. Legtöbbjük mozgásra képes, peritrich csillózattal rendelkezik. Tokjuk nincs. Heterotróf, fakultatív anaerob szervezetek. Nitrát redukálók, NO3-ot NO2-té redukálnak. Szénhidrátok bontása közben kén-hidrogént (H2S) termelnek. Kizárólag citromsavat használnak szénforrásként.

A Salmonellák emberi és állati patogének. A S. typhi humán patogén, a hastífusz kórokozója. A vékonybélben telepszik meg, fertőzés után tartós immunitás alakul ki. Tetraciklin antibiotikumokkal hatásosan kezelhető. Az S. paratyphi A, B és C szintén humán kórokozók, a paratífusz nevű betegséget okozzák. A tünetek hasonlítanak a hastífuszra, bár a betegség általában enyhébb lefolyású. A köznyelvben szalmonella néven ismert szalmonellózis fertőzést a Salmonella enterica egyéb szerotípusai okozzák. Ilyenkor a fertőzés nem terjed túl a bélrendszeren illetve a környező nyirokszerveken (forrás: wikipedia).

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva