Virág Csabára emlékezünk

Szerző • 2015-07-14 • Hírek, Közélet Virág Csabára emlékezünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1367

Elhunyt Virág Csaba (1933–2015) kétszeres Ybl-díjas okleveles építészmérnök, aki más munkái mellett a Havanna-lakótelep tervezője volt.

Különleges figyelmet érdemel az, amikor egy olyan kiváló építészt gyászolunk, aki maradandót, sőt egy kisvárost tervezett kerületünk határain belül. Gyaníthatóan méltatlanul kevesen tudják, hogy a Havanna-lakótelep tervezőjére emlékezünk.

A hatvanas évek végétől a hetvenes évek nagy részére jellemző volt a javarészt előre gyártott elemes építési technológia (a panel) térnyerése, amely nem kedvezett igazán az egyedi gondolkodású tervezőknek, de illő szakmai alázattal a legjobb, emberközeli megoldásokra törekedtek. Virág Csaba szakmai ars poeticája a funkció, a használhatóság, a szerkezet és a gazdaságosság egységének megteremtése volt. Sikeres volt az a személyes törekvése, hogy megoldást kínáljon sok-sok ezer ember rövidebb-hosszabb, néha egy egész életre szóló civilizált lakhatásra.

Az élet bebizonyította, hogy a nagybetűs Havanna-lakótelep az adott „panelkategóriában” megállta a helyét, generációk nőttek fel, és a tervező építész empátiáját, humorát átvéve hirdetik az ott lakó barátaink, hogy havannásnak lenni nem mindenkinek adatik meg.

bp18.hu, G.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva