Virtuális pénzzel is lehet fizetni a Budapest Taxinál

Szerző • 2016-02-15 • Hírek, Közélet Virtuális pénzzel is lehet fizetni a Budapest Taxinál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva712

Egy modern lépéssel közelebb zárkózott a Budapest Taxi flottája az Uberhez. A társaságnál bejelentették, hogy februártól akár a virtuális fizetőeszközzel, bitcoinnal is lehet fizetni náluk.

Februártól minden Budapest Taxiban elfogadják a bitcoint a sofőrök. Erről ugyanúgy számlát tudnak adni, mintha készpénzben, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas – mondta Horváth Csaba, a társaság ügyvezetője.

A magyar CoinPay cég – ami a bitcoin elfogadó hálózatát működteti idehaza – révén minden vállalkozás gyorsan és olcsón válhat bitcoin-elfogadóhellyé, ráadásul a bitcoin árfolyamkockázatától is mentesülnek – mondta Lőwy András, a startup vállalkozás vezérigazgató-helyettese.

A cég becslése szerint mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok. Az online felületet, illetve ATM-eket üzemeltető CoinPay szerint a bitcoint már vásárlások lebonyolítására is használnák tulajdonosaik.

Például ha egy utazni vágyónak van bitcoinja (és a mobiltelefonján rendelkezik bitcoin tárcával), akkor a célállomáshoz megérkezve az elfogadóhely egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját bitcoin-tárcájában az utazás költségét.
A fizetett összegről forintban érkezik meg a vállalkozás részére az értesítés, taxizáskor például a sofőrhöz. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát a vendég, de újításnak számít, hogy más módon is hozzáférhető az igazolás, például e-mailben, vagy SMS-ben.

A CoinPay jelenleg mindössze két ATM-et működtet a fővárosban. Ezek papírpénzt váltanak át digitális pénzre. A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos bitcoin tárcába, ahonnan később az összeget vásárlásra lehet fordítani.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva