Legyünk büszkék Bartha “VITAKIRÁLYNŐ” Reginára!

Szerző • 2014-06-24 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Kultúra, Oktatás, Szórakozás Legyünk büszkék Bartha “VITAKIRÁLYNŐ” Reginára! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3211

Vita, vita hátán… De gondolná, hogy mindezt még díjazzák is? Pedig így van! Sőt, az érvelés művészetéből még nemzetközi versenyt is rendeznek évről évre. Egy tehetséges gimnazista lány a kerületből pedig még a nemzetközi döntőbe is bevitázta magát az idei megmérettetésen.

„A jövő már itt van! Legyünk büszkék a gyermekeinkre!” írta Ughy Attila polgármester saját facebook bejegyzésében, utalva a helyi tanuló sikereire. Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója ugyanis 2. helyezést ért el a Német nyelven kiírt „Vitázik a világ ifjúsága” című nemzetközi retorikai versenyének országos fordulóján, amelyet a budapesti Andrássy Egyetemen rendeztek meg. A vitapartner Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója volt, aki az összecsapás végén az első helynek örülhetett.

140528_Jugend_debattiert_Landesfinale_IV_3

Az eredmény azt jelenti, hogy a két fiatal hölgy Magyarországot képviselve bizonyíthatja ősszel érvelési tehetségét a Varsóban megrendezésre kerülő nemzetközi fináléban. Regina ezüstérme pedig nagy büszkeség a 18. kerületi lakosok számára is. A döntő páros elég nehéz kérdéskört kapott. A gimnazistáknak a „Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?” témában kellett felkészülniük és vitázniuk.

Jugend_debattiert_Finale_Budapest_18-10-2013__Foto_d3f23b1b4f

Ösztönzik a fiatalokat, hogy „képben legyenek”

Az évek óta megrendezésre kerülő vitavetélkedő nyolc közép-kelet európai ország részvételével zajlik, előre meghatározott témák kibeszélésével. A versenyzők a konkrét vitatémákat csak a forduló előtt két héttel kapják meg, igaz ekkor még nem tudják, hogy pro vagy kontra pozícióból kezdhetik meg a csatározást. Egy érvelőnek viszont feltétlenül ismernie kell az adott témához kötődő aktualitásokat és statisztikai adatokat is, hogy esélye legyen az „ellenfél” legyűrésére. Az esemény remekül ösztönzi így a fiatalokat, hogy az aktuális társadalmi, politikai és gazdasági kérdésekben eligazodjanak, sőt, kritikákat és véleményeket fogalmazzanak meg. Mindezt ráadásul németül, a nyelvtudás folyamatos gyakorlásával.

GOETHE_JDI_2014_UV_FIN_IMG_9461

Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő. A rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal vitabarát környezetben szocializálódhat.” – méltatta Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa-referatúra vezető-helyettese szerint a kezdeményezést.

logo

Folyamatos készülés egész évben

A versenyző Bartha Regina szerint egy ilyen megmérettetés folyamatos készülést és információgyűjtést igényel. „Négy éve tanulom a német nyelvet, és nagyon sokat foglalkozok vele napi szinten is. Német nyelvű műsorokat nézek, németül hallgatok rádiót, de még cserediák programon is részt vettem külföldön, hogy minél többet és eredményesen gyakorolhassak. Nagy terveim vannak ezzel a nyelvvel, mivel német-történelem szakos tanárként szeretnék majd dolgozni. Ráadásul Európában a munkaerőpiacon is jól lehet vele boldogulni. De az olasz is érdekel, így szeretném majd megtanulni a jövőben azt is.”

„A versenyre a tanárom, Nemcsicsné Molnár Gyöngyi nevezett be, de látva a tavalyi döntőt, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen teljesítményre lehetek képes. A verseny előtt húsz perccel tudjuk csak meg, hogy pro vagy kontra pozícióból kell elkezdeni érvelni, így gyorsan kell felállítani az érvrendszert. Én végül a kontra pozíciót kaptam. Így a mellett kellett érvelnem, hogy ha nem lakhatnak utcán a hajléktalanok, akkor kénytelenek lesznek a szállókra menni, ami összességében az érdeküket szolgálja.”

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva