Zabkásateszt: a NÉBIH sok szabálytalanságot talált

Szerző • 2019-03-28 • Hírek, Közélet Zabkásateszt: a NÉBIH sok szabálytalanságot talált bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva517

A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. DON toxin szennyezettség miatt két zabkását már a teszt legelején, tavaly novemberben ki kellett zárni.

A tesz során csokoládés és natúr zabkásák kerültek, más ízűeket nem ellenőriztek. Az összes termékből (17) 14-nél volt jelölési hiba, ezek miatt hatósági eljárás is indult.

A DON mikotoxinnal szennyezett termékeket már tavaly novemberben kivonták a forgalomból.

Allergének szempontjából is megvizsgálták a termékeket, problémát nem találtak, de hozzátették a következőt:

“Habár a zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát, fontos kiemelni, hogy az előállítás során búzával, árpával illetve rozzsal mégis könnyen szennyeződhet, amit a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálataink is igazoltak. Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük” – írták.

Ami a jelölési hiányosságokat illeti, a kisebb jelölési hibák miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az élelmiszer-vállalkozókat, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására. A súlyosabbnak számító jelölési problémák miatt 6 zabkása esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek.

Ízvilág szempontjából is letesztelték a zabkásákat.

A tesztelt 12 csokoládés és csokoládé ízű zabkása közül a Tesco Instant étcsokoládés zabkása nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett.

Forrás: Nébih
Fotó: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva