Zöld ékszerek a kerület szívében

Szerző • 2014-06-06 • Család, Egyéb, Könnyű, Pályázat, Zöld környezetHozzászólások (0)2389

Zöld parkok, színes virágok, tiszta és kellemes közterületek…egy élhető lakókörnyezet alapjai. Több lakó, civil szervezet is ezekért a célokért dolgozik nap mint nap, ahogy a Lakatos lakótelep új egyesülete is.

Egy kerület élhetőbbé tételét egy sikeres önkormányzati vezetés, és a folyamatos fejlesztések mellett a lakóközösségek és a civil szervezetek aktivitásai is jelentősen segítik. Az idén márciusban megalakult Agora Lokálpatrióta Egyesület egy rendkívül nemes feladatot tűzött ki céljául, a Lakatos lakótelepi közterek és parkok fejlesztését, rehabilitációját.

Elindult az Agora, fejlődik a Lakatos

„15 magánszemély döntött úgy, hogy megalapítjuk az Agora Lokálpatrióta Egyesületet annak okán, hogy a főváros térköz pályázatán elindulhassunk. A pályázat elnyerését követően az a megtiszteltetés ért minket, hogy az önkormányzat felkérésére a Lakatos lakótelepen, három célterületen valósíthatjuk meg a fejlesztéseket.” – nyilatkozta Hensch Norbert, az egyesület elnöke.

IMG_5082

Hagyományőrzés a régi idők hangulatáért

A rehabilitáció egyik része a Nefejelcs utca környékén egy Emlékpark, ami az ötvenéves Lakatos lakótelep hangulatát fogja idézni, régi köztéri bútorokkal, amiből sajnos csak kevés maradt meg. 1963-ban a Lakatos lakótelep az egyik legmodernebb minta lakótelep volt, amelyet az Ybl-díjas építésznek, Brenner János terveinek köszönhettünk. Az Agora lelkes aktivistái ezt a miliőt szeretnék visszaállítani, hogy a fiatalabbak is láthassák, milyen volt anno a Lakatos hangulata. „Bízunk benne jó emlékeket fognak felidézni a felújított bútorok, rehabilitált terület azokban, akik akkoriban is itt laktak, és a telep első lakói voltak.” – tette hozzá Hensch Norbert.

IMG_5070

Parkfelújítás a zöldebb területért

Az egyesület egy parkfelújítást is végez a Kézműves és Dolgozó utca közötti területen. A Lakatos lakótelepen itt a legnagyobb a zöld terület aránya. Az önkormányzat rendesen gondozza ezt a területet, de az egyesület szeretne aktivitásával és a pályázat révén segíteni, lendíteni ezen. „Felújítjuk a parkot modern kültéri bútorokkal, és parképítészeti elemekkel, amelyek a mai kor funkcionális és esztétikai elvárásainak is megfelelnek.” – mondta az elnök.

IMG_5071

Közösségi kert is épül

A projekt legizgalmasabb része egy olyan közösségi kert létrehozása, amely most a 18. kerületben is megvalósulhat. Lényege, hogy a lakótelepen élő emberek kisebb, 5-10 négyzetméteres területeken, a Corvinus Egyetem Mezőgazdasági tanszékének szakértői segítségével kertészkedhetnek. Így a lakók átélhetik a „vidék hangulatát”, a természet közelségét.

2014-03-03 09.24.12

IMG_5097

Hensch Norbert hozzátette „Ezeken a parcellákon neves szakértők előadásai zajlanak, akik segítenek hogyan kell a különböző növényeket termeszteni. Cél, hogy ezeken a lezárt területeken egy egészséges és kellemes szabadidő eltöltés valósuljon meg, amelynek közösségépítő szerepe van.”

A területekért pályázni kell. A nagy érdeklődésre való tekintettel a várható túljelentkezés 20-30 szoros, így az ágyások tulajdonosait sorsolással döntik el, a havi jelképes tagdíj pedig várhatóan 300-400 Ft.

IMG_5135

„Nagy gesztus az önkormányzattól, hogy lehetőséget ad nekünk ehhez a tevékenységhez, a projekt komolyságát mutatja, és külön megtiszteltetés, és köszönjük, hogy a kert használati szabályzatát maga a polgármester, Ughy Attila jegyezte ellen.” – mondta zárásként az elnök.

További információ: www.agoraegyesulet.eoldal.hu.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva