Zsebtolvajok és besurranók – hogyan védekezzünk?

Szerző • 2014-08-13 • Egyéb, Hírek, Közbiztonság, Videók, Videók a nagyvilágból Zsebtolvajok és besurranók – hogyan védekezzünk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2300

Mire figyeljünk nyáron? Rendőri tanácsok a szezonális bűncselekmények elkerülésére.

A közelmúltban sorra vettük, melyek azok a jellemzően nyári veszélyforrások, amelyeket gyermekeinknek feltétlenül el kell kerülniük. Most következzen egy csokorra való szezonális bűncselekmény. Potyondi István rendőr alezredes, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője ad megfontolásra érdemes tanácsokat.

Nem minden arany, ami fénylik

Az idősebbek gyakran esnek ékszerlopás áldozatául. Nem ritka, hogy a nyílt utcán, fényes nappal tépik le a nyakláncukat, fülbevalójukat. Nyilván elsősorban a gyengébbik nem az elszenvedője ezeknek e bűncselekményeknek. Általában akkor éri őket támadás, amikor két kezük foglalt, például a piacról viszik haza a vásároltakat. Szintén gyakori, hogy a tömegközlekedési járművekre fel- vagy leszállás közben szabadítják meg ékszereiktől a hölgyeket. Az elkövetők jellemzően a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Tavaly elfogtak egy „specialistát”, aki görkorcsolyával menekült a helyszínről, idén kerékpáros bűnöző tűnt fel, de látva a hatóság intézkedéseit, hamarosan odébbállt a kerületből.

Rendőrségi módszerekkel ezt a bűncselekménytípust nem lehet megelőzni, mindenkinek magának kell meggondolnia, mikor veszi fel az ékszereit, és mikor hagyja otthon azokat.

Mi minden fér el a zsebben?

A nyárra jellemző, hogy minél kevesebb ruhadarabot öltünk magunkra, s gyakorta táskát sem viszünk magunkkal. Ilyenkor lehetőleg ne feltűnő helyre tegyük az iratainkat, a pénztárcánkat. Megoldás lehet az övtáska, zsúfolt buszon, villamoson pedig tartsuk a kezünkben az értékeinket, iratainkat. Hasonlóan eredményes a nyakba akasztható kistáska, amelyet póló alatt viselhetünk. Ugyanakkor nem célszerű összes iratunkat egy helyen tartani. Ha nagyobb összeget veszünk magunkhoz, azt is feltétlenül osszuk szét több zsebben!

5

Besurranás

Kánikulában, amit csak tudunk, ajtót, ablakot nyitva tartunk. A bűnözők éjszaka járják az utcákat, keresve, hova tudnak besurranni. Nem is gondolnánk, milyen valószínűtlenül kis helyen képesek bejutni a lakásba. Ez a veszély a kertes házak lakóit fenyegeti, ám nincsenek biztonságban a lakótelepiek sem. Az első két szintig tart a betörők bátorsága, de akad, aki a tetőről ereszkedik alá.

3

A besurranó tolvajok rövid ideig tartózkodnak a lakásban. Általában az előszobáig mennek, s ott összeszedik a mobilokat, pénztárcákat, táskákat. Kertes házaknál az ablakon beugró bűnöző akár a nagyszobából is lophat. Megelőzésként használjunk rácsot, kivághatatlan szúnyoghálót.

bp18.hu, DIA

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva