Zseniális technikával spórolnának energiát Budapesten

Szerző • 2015-10-27 • Hírek, Közlekedés Zseniális technikával spórolnának energiát Budapesten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva814

A forgalomhoz, a levegőszennyezettséghez, és a zajterheléshez igazítanák a közvilágítást, amit akár a felére csökkentenének, ha éppen nincs az úton forgalom. Ehhez először adatgyűjtés szükséges, a tesztüzem jövő áprilisban kezdődik el.

A 2017 májusában véget érő tesztüzem után forradalmi újdonságok jöhetnek a budapesti közlekedésben. A lámpaoszlopokra szerelt érzékelők segítségével mérik majd a forgalmat (akár) ötszáz méterenként a fővárosban, így kaphatnak információt a levegő aktuális szennyezettségéről, és a zajterhelésről, amit vezeték nélküli kommunikáció során összegeznek majd. Az útvonaltervezők így minden eddiginél pontosabban adhatnának forgalommal kapcsolatos információkat, ráadásul a gyalogosok, motorosok és biciklisek olyan útvonalat választhatnának maguknak, ahol tiszta a levegő.

A NOL.hu információi szerint a mérődobozok szabályozhatnák a közvilágítást is, amivel energiát lehetne megspórolni: ha éppen üres az utca, akkor 50 százalékkal is csökkenthető a fényerő. Az ún. traffic sensort a A BME kutatói fejlesztik.

”Az összegyűjtött információk arra is alkalmasak, hogy felmérjék: egy-egy út lezárása milyen extra terhelést ró a környékre, így a közlekedésfejlesztési koncepciók kidolgozásában, illetve a forgalomszervezést érintő fejlesztések tervezésében is nagy segítséget nyújthatnak” – magyarázta Lengyel László projektvezető, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (AUT) docense.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva