30 nap alatt a Földközi-tenger körül – emlékexpedíció

Szerző • 2015-02-22 • Hírek, Könnyű, Közlekedés 30 nap alatt a Földközi-tenger körül – emlékexpedíció bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1008

A Budapest Airport 1-es termináljának kifutópályájáról elindult az Ég és Föld között – Fellegvándorok a világ körül elnevezésű emlékexpedíció, amelynek két magyar pilótája Földi Zoltán és Hankusz Kálmán a tervek szerint 30 nap alatt kerüli meg a Földközi-tengert, 12 ezer kilométert megtéve és 15 országot érintve a levegőben.

A magyar mérnökök által fejlesztett, és Kecskeméten megépített, Vízangyal nevet viselő, kétszemélyes Magnus Fusion kisgép egy 1931-es repülő mai, átszabott mása. Az emléktúra Bánhidi Antal és Bisits István 82 évvel ezelőtt, 1933. február 19-én megkezdett Földközi-tenger körüli expedíciójának állít emléket. A Vízangyal várhatóan március végén landol majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölték a szervezők.

Hasonlóan a Gerle 13 nevű géppel megtett, 82 évvel ezelőtti expedícióhoz, a mostani kihívás is magyar felségjelzés alatt zajlik. Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-videós az elődök emlékének és teljesítményének adózva ismétli meg a történelmi repülést.

A tervek szerint Hankusz Kálmán 15-20 ezer légi felvétellel örökíti meg a legszebb látnivalókat a 15 ország feletti úton Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Ciprus, Törökország és Görögország légtereiben.

A Földközi-tenger körüli út egy főpróbája lesz a végső célnak, a Föld megkerülésének, amelyre a visszaérkezést követően, pár hónap pihenés után szeretne elindulni Földi Zoltán és Hankusz Kálmán.

(Címlapkép: Magnus Fusion NatGeo)

MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva