A kerületben felkerült az i-re a pont

Szerző • 2019-12-21 • Hírek, Közélet A kerületben felkerült az i-re a pont bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva335

Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, Kunhalmi Ágnes 2018-ban nyert egyéni országgyűlési mandátumot. Ellenzéki politikusként az egyik legaktívabb szereplője a parlamentnek. Ugyanakkor a kerületben is rendszeresen jelen van, lehet vele találkozni, beszélgetni. A 2019-es év legjelentősebb eseményének az október 13-i önkormányzati választást, annak eredményét tartja. Ezúttal nemcsak politikai értékelésre kértük, hanem arra is, hogy idézze fel a számára emlékezetes családi karácsonyokat, de az is kiderül, hogy mit vár a 2020-as évtől – olvastuk a bp18.hu oldalon.

Egy évvel ezelőtt az MTVA székházában tiltakoztak. Gondolta volna, hogy egy év elteltével is ez lesz a kiindulópont, ami miatt tovább szigorítják a parlamenti szabályokat?

– Hogyne, hiszen a Fidesz természetéből fakad, hogy mindent kontroll alá akar vonni. Egy évvel ezelőtt nemcsak az MTVA-ban tiltakoztunk képviselőtársaimmal, hanem az egy évvel ezelőtt áterőltetett rabszolgatörvény ellen is. Az volt az első apropó, hogy az ellenzék összekovácsolódott és az MSZP ebben óriási szerepet játszott. Akkorra megértette végre minden párt azt a választói igényt, hogy ma nem az a kérdés, hogy mi van a Jobbikkal, a DK-val, az MSZP-vel vagy a Momentummal, hanem hogy egy nagy, köztársaságpárti ellenzéket szeretnének látni, amely október 13-án be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek is köszönhető, hogy ma – amikor már a színházigazgatókat is központilag akarják kinevezni – olyan emberek szólalnak meg az átalakítás ellen, akik fél évvel ezelőtt még nem tették volna. És miközben a kormány a békülékenység jegyében akar politizálni a köztársaságpárti önkormányzatokkal, aközben azt látjuk, hogy minden szinten be akarja darálni az önkormányzatok függetlenségét. Ennek jegyében megszületett az iparűzési adó újraszabályozása, a helyi építésügyi hatóság teljes államosítása és itt van a legújabb, a művészekre, a kultúrára, a könyvkiadásra szabott szájkosártörvény. Orbán nem bírja elviselni, hogy a fővárosban és jelentős vidéki városokban elvesztette a hatalmát, és bizony, menetelünk 2022 felé, és ha az összefogás, az egy közös lista és az egy-egy elleni jelöltség egy miniszterelnök-jelölttel meg tud valósulni, akkor bármi megtörténhet Magyarországon. Azt hiszem, a hazai demokraták, a köztársaságpártiak a rendszerváltásnál is nagyobb csatára készülhetnek a következő években, hiszen most nem egy külső, szétesőben lévő hatalmat kell legyőzni, hanem most a magyar nemzetnek a saját belső félelmeivel, démonaival, csalódottságával kell szembenézni.

A rabszolgatörvény alkalmazására nemet mondott a Fővárosi Közgyűlés, de Pestszentlőrinc-Pestszentimre is.

– Ezt sikernek tartom, hiszen most látszik igazán, milyen az, amikor egy fővárost más szellemben vezetnek és kiderül, hogy van alkupozíciónk. Tehát ma már egy atlétikai világbajnokságot nem lehet csak úgy megrendezni. És a rabszolgatörvényt sem alkalmazzuk a XVIII. kerületben sem, miként az embertelen kilakoltatásokat is megszüntette a főváros ugyanúgy, ahogy mi és más kerületek is. Most látszik igazán, hogy egy autoriter hatalommal szemben mekkora előny, ha van kontroll, mert így megnő az emberek mozgástere és lehetősége is az érdekeik érvényesítésére, de messze nem vagyunk még készen. Ahhoz, hogy valóban letehessük a negyedik köztársaság alapjait, hogy fejlődő, de mégis emberséges, demokratikus politizálás legyen Magyarországon, azért újra meg újra kell harcolnunk nekünk is. Ezt egy nemzet sem kapta a történelme során ingyen.

Menni vagy maradni?

Olykor a baloldalon is felmerül az a gondolat, hogy az ellenzéknek ki kellene vonulnia a parlamentből.

– Azt hiszem, ez a vita október 13-án eldőlt. Sokan mondták, hogy az ellenzék, amíg a parlamentben politizál, addig ilyen politikai rendszerben képtelen sikereket elérni. Ennek ellenére a fővárost és nagyon sok kerületet, illetve vidéki várost meg tudtunk nyerni, sok településen közgyűlési többségünk lett. Ráadásul, ha valaki a parlamentarizmust újra akarja építeni Magyarországon, akkor nem vonulhat ki onnan. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, ezért balgaság lenne ilyen politikai helyzetben eldobnia magától az ellenzéknek a parlamenti jelenlét lehetőségét. Ugyanakkor minden épeszű ember tudja, hogy nem a parlamentből lehet megnyerni 2022-őt.

Ugyanakkor a kormánypártok vagy éppen Kövér László mindent elkövet annak érdekében, hogy lejjebb csavarja az ellenzék hangerejét. Ráadásul korlátozzák a lehetőséget, hogy országgyűlési képviselők közintézményekbe menjenek ellenőrizni azok működését.

– Ez a legdurvább, az ellenőrzés jogának csorbítása.

Az ellenzéknek milyen eszközei lesznek 2020-ban?

– Az együttműködés a legnagyobb erőnk, a Fidesz ettől fél a legjobban. Ezért van az, hogy minden szinten megpróbálja korlátozni, konkrétan ellehetetleníteni, megszüntetni az ellenzéki képviselők ellenőrzési, vagyis az ellenzéki szavazók képviseleti jogát.

Egyéni országgyűlési képviselőként mi marad meg 2019-ből vagy ellenzéki képviselőként mi jelenthet sikerélményt? Azt látjuk, hogy ön is sorra nyújtja be a törvénymódosító javaslatait.

– Legutóbb az iparűzési adó módosítása ellen is benyújtottam.

Forrás: bp18.hu/Gyuricza Péter

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva