A kerületben ültették a legtöbb fát

Szerző • 2019-09-17 • Hírek, Zöld környezet A kerületben ültették a legtöbb fát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva985

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el és a főpolgármester jelzése szerint a Főkert által elültetett fák mintegy 96 százalékos eredést mutatnak, ami felülmúlja a szakmai elvárásokat. “A legtöbb fát a X., a XIV. és a XVIII. kerületben telepítették.” – olvastuk az MTI jelentésében.

Tarlós István elmondta, 2016. október 27-én a Városligeti fasorban indult el az általa meghirdetett “10 000 új fát Budapestre!” nagyszabású faültetési program, amely fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdés is.

Hozzátette: célul tűzték ki, hogy mintegy három év alatt pótolni fogják a több évtized alatt kialakult hiányokat a fasorokban, megújítva a főváros kiemelt zöldterületeinek fáit.A főpolgármester elmondta: a már mintegy 6 ezer hektár – főleg a budai részen található – erdősült területen kívül további 2700 hektár be nem telepített, erdőnek kijelölt terület található, többnyire a pesti külső kerületekben.

A főváros vezetése vállalta, hogy Budapesten 2030-ig 300 hektár új, illetve újabb, nagy zöldfelületi intenzitású rekreációs területet hoz létre, ami az erdőterületekben számolva további 5 százalékos növekedést jelent majd. Közölte, a program során legnagyobb számban juharokat, gömbakácokat, kőrisek és hársakat ültettek.

Nagy István a kormány fásítási programjáról elmondta, a cél olyan ösztönző támogatási és jogi környezet kialakítása, ami önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudja az ország fával borított területeinek nagyságát.

A jelképes faültetéssel szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét az országban zajló erdősítésre, amellyel párhuzamosan “jelentős energiát fordítunk a meglévő erdők minőségi fenntartására is” – tette hozzá.Közölte, a program több tízezer hektárt érint: a magántulajdonban lévő gyenge minőségű mezőgazdasági területek mellett, a barnamezős területek – köztük az elhagyott ipartelepek, a honvédelmi célra már feleslegessé vált gyakorlóterületek, valamint a kármentesítésben érintett területek – újrahasznosításában is szerepet kapnak a fásítások.

Az ipari célú faültetvények létrehozása, a településeket összekötő fasorok ültetése is része a Magyarország egészére kiterjedő fásítási programnak – mondta Nagy István. Emlékeztetett arra is, hogy a Vidékfejlesztési Programban jelentősen megemelték az erdősítések támogatási összegét, amire az települések is pályázhatnak.

Forrás: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva