A Magyar Közlönyben megjelentek a szigorítás részletei

Szerző • 2021-03-05 • Hírek, Közélet A Magyar Közlönyben megjelentek a szigorítás részletei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva164

Két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A Magyar Közlönyben pénteken délután meg is jelent a védelmi intézkedések szigorításáról kormányrendelet. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők: az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. Az óvodák, iskolák április 7-ig lesznek zárva.

A rendeletben szerepel, hogy ezentúl mindenhol maszkot kell hordani lakott területen belül. Eddig ez csak a tízezer főnél népesebb városokban volt kötelező, az önkormányzat pedig dönthetett arról, hogy mely közterületeken teszi azzá. Mostantól mindenhol kell a maszk, felmentést csak a hatévesnél fiatalabb gyerekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő, illetve autizmus spektrumzavarral élők jelentenek.

Szabadidős tevékenységet a velünk egy háztartásban élőkkel, illetve egyedül lehet folytatni, de másoktól másfél méteres távolságot kell tartani. Egyéni szabadidős sporttevékenység közben nem kell maszkot hordani. Az arborétumok, erdők, parkok nyitva maradnak.

Az üzletek közül nyitva maradhat:

– az élelmiszerüzlet,
– a drogéria
– a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzlet, különösen a járművet, gépet, alkatrészt, építőanyagot árusító üzlet, de ebbe nem tartozik bele a főtevékenységként szórakoztató és háztartási eszközöket árusító üzlet.
– Az állateledelt és takarmányt árusító üzlet, vágóhíd,
– a kertészeti áruda, faiskola,
– a piac,
– a gyógyszertár
– a benzinkút,
– a dohánybolt
– és az újságos.

A virágboltok hétfőn, nőnapon nyitva maradhatnak, utána be kell zárniuk.

Az éttermek nagyjából úgy működhetnek, mint eddig, az elvitelre készített ételek kiadása és szállítása miatt lehet csak bent tartózkodni.

Az üzletek zárva tartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, a szabályszegőkre 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot szabhat ki, valamint a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatja.

Aki a maszkviselési szabályok sérti meg, ötezer és 500 ezer forint közötti pénzbírságra számíthat.

A szolgáltatások között is sok a kivétel, ezek folytathatják tevékenységüket a rendelet alapján:

– bankok,
– közlekedési és szállítási szolgáltatások,
– magánegészségügyi szolgáltatások, beleértve a szemüvegkészítést is,
– szociális szolgáltatás,
– posta, csomagküldés,
– totózó, lottózó,
– autószervíz,
– informatikai szervíz,
– temetkezés,
– állatorvos,
– élelmiszer-feldolgozás,
– közétkeztetés,
– állattenyésztés,
– ügyvédi szolgáltatás
– biztonsági szolgáltatás,
– épületüzemeltetés és irodai szolgáltatás,
– autókölcsönzés,
– mosás, tisztítás.

Az üzletek március 22-ig, a kaszinók április 7-ég tartanak zárva.

Az edzőtermek csak a versenysportolóknak maradnak nyitva.

Az általános iskolák átállnak digitális oktatásra. Az óvodákban szünet lesz, és mint kiderült, gyermekfelügyeletet sem biztosítanak az óvodákban és általános iskolákban azoknak, akik nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel. Az étkeztetést azonban – elvitellel vagy kiszállítással – biztosítják.

A kollégiumok bezárásáról az igazgató dönt. A bölcsődék nyitva maradnak.

A közigazgatásban hétfőtől mindenki otthonról dolgozik, saját eszközzel, kivéve, ha valakinek csak a munkahelyén oldható meg a munkavégzése, különösen, ha a járvány elleni védekezésben vesz részt.

Az este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva