Budapest legtrendibb bunkere Pestszentlőrincen – VIDEÓ

Szerző • 2015-07-28 • Hírek, Könnyű Budapest legtrendibb bunkere Pestszentlőrincen – VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3540

Valószínűleg kevesen tudják, hogy egy szabadulós játék helyszínének felújított óvóhely fekszik a talpuk alatt miközben Pestszentlőrincen sétálnak. Pedig ha a Gyömrői út 89-91. szám környékére vetődnek, akkor ott bizony egy négyszintes bunker áll, ami egykor a textilgyár dolgozóit várta bombázás esetén.

A második világháború már véget ért, de “kitört” a hidegháború, így a ’40-es évek végétől kezdve gombamód nőttek ki a földből a polgárvédelmi óvóhelyek.

A kocka egy 1965-ös légifotón

A kocka egy 1965-ös légifotón

A szellemvarosok.blog.hu írt nemrég cikkében az 50-es évek elején épült bunkerről, ami egy négyszintes, gáz, szilánk-és atombiztos föld feletti óvóhely, aminek falai 270 cm vastagok, így feltehetőleg ellenállt volna egy féltonnás rombolóbombának is. Kialakítása egyedi, hiszen a kocka két oldalában található a bejutáshoz használt lépcső, ami alatt a dízelgenerátor kapott helyet. Ez a rész az épület egyik gyenge pontja volt, ugyanis ez a terület már kívül esett a 270 cm-es falakon.

bunker06_bent

A Gyömrői út 89-91. címen található óvóhely érdekessége, hogy itt tartották hazánk egyik legnagyobb polgárvédelmi gyakorlatát is 1966-ban, ami a “Hóvirág hadművelet” nevet viselte. A gyakorlatra több évet készültek, hogy élethűen végrehajthassák egy bombázás imitációját, ami lényege az, hogy megfelelő idő alatt befér-e a bunkerbe 1200 ember.

bunker04_bent

Az 1200 fő befogadására alkalmas óvóhely falvastagságának köszönhetően az épület felét a fal teszi ki, a külső alapterület 458 m², amiből csak 222 m² a hasznos terület.

A szellemvarosok.blog.hu videójának I. része az új életet kapott bunkerről:

A pestszentlőrinci légoltalmi kocka 2008-ban került ki a katasztrófavédelem fennhatósága alól, majd ezután évekig funkció nélkül állt.

bunker03_bent

Az erősen leromlott állagú óvóhelyre nem is olyan régen egy lelkes budapesti csapat figyelt fel, akik saját idejükből és pénzükből rengeteg korabeli berendezést szereztek, és persze teljesen ki is takarították és felújították a bunkert.

bunker02_bent

A sok korabeli bútor, plakát és egyéb használati tárgy rendkívül jól visszaadja a hidegháborús korszak hangulatát. Természetesen a legtöbb helyiség kialakítása fiktív, hiszen az óvóhely jelenleg Magyarország legnagyobb és legizgalmasabb szabadulós játékának, a Bunkergame-nek ad otthont.

bunker01_bent

A játék lényege, hogy 100 perc alatt kulcsok megtalálásával, kódok és koordináták megfejtésével szobáról szobára kell haladni, majd a küldetés végrehajtása után elhagyni a bunkert.

A szellemvarosok.blog.hu videójának II. része az új életet kapott bunkerről:

Még több fotóért kattintson ide!

Forrás: szellemvarosok.blog.hu

Fotók a szellemvarosok.blog.hu engedélyével, a képeket készítette: Benedek Levente.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva