Csak a látók láthatják a budapesti láthatatlan értéket

Szerző • 2015-08-02 • Hírek, Közélet Csak a látók láthatják a budapesti láthatatlan értéket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva735

Nagyon kedves és megindító, igaz történetre bukkantunk a válasz.hu oldalán. A rövid sztori az Erzsébet-nővérekről szól, akik a rendszerváltás környékén a vak és gyengénlátó gyermekekkel a Sváb-hegyre, a hajdani Dreher-villába költöztek, hogy itt foglalkozhassanak velük tovább. A régi épület nagyon hamar szűkös lett…

…A „titkon” nemes célokkal fűtött intézmény pár évvel később nagyméretű, organikus szárnnyal gazdagodott. A tereit a kis lakók nagy örömmel használták. Mára a Mátyás király úti ingatlanban felnőttek az ott gondozott, család nélküli gyermekek, de ez egyben a mozgásterük csökkenésével is járt.

A szükségessé vált beruházáshoz anyagi forrásokkal nem rendelkező szerzetesrend Azerbajdzsánból kapott adományt, amelyet hazai, minisztériumi pénzzel egészítettek ki. Az évek alatt formált építészeti terveket és maketteket Kendik Géza építész készítette el.
Az akadálymentes és a könnyű tájékozódást szem előtt tartó új épületszárnyat egy év alatt felhúzták.

A gyaloghíddal megközelíthető új épület minden szintjét két, egymásra keresztben futó, belső közlekedő osztja fel négy részre, érthető közlekedési rendet nyújtva az otthon lakóinak. A folyosók végén fémfüggönnyel árnyékolt ablakok egyrészt segítik a gyengénlátók tájékozódását, másrészt a szemüket is óvják a túlzott fénytől. Az alaprajzban műhelyeket, világos lakószobákat, speciális kiszolgáló tereket láthatunk.

Az épület sarkán futó, áttört fémfüggöny keleti szőnyegmintával díszített – hálából a nagylelkű adományért. A többi oldal fémkörökkel osztott mintája Braille-írással szól az otthon legfontosabb értékéről, a mindent átható, gondoskodó szeretetről.

Az egyszerű épületet, annak eltérő színű és kialakítású, játékos ablakait lakói nem láthatják, számukra láthatatlan. Ahogy láthatatlan az önzetlen munka és értékes eredménye számunkra is, hiszen az új ház az utcáról nem láthatóan, a régi épület takarásában, a gondozott park közepén áll.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva