Cserkészkednek…így nevelnek

Szerző • 2014-08-22 • Család, Egyéb, Könnyű, Oktatás, Programok Cserkészkednek…így nevelnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2309

Sokan nem is gondolnák de a mai napig vannak cserkészek! A 18. kerületben működik a 173. számú Kemény Zsigmond Cserkészcsapat. Vezetőjük Sztrakay Ferenc saját szabadidejéből szakít időt a cserkészhagyományok őrzésének, így segíti önkéntesként a felnövekvő új generáció értékkozpontú életre nevelését.

alakulótér

A Cserkészcsapat augusztus elején fejezte be táborát Drégelypalánkon. A kisebb gyerekek faházakban, a nagyobbak viszont a saját általuk állított sátorban laktak. Minden őrsnek különböző szolgálatot kellett teljesítenie, így volt aki konyhán dolgozott, mások pedig a tűzrakót, vagy éppen az éjjeliőr szolgálatot látták el. A fiatalok a kötelező cserkész teendőjük mellett sokat játszottak, túráztak, tanultak és énekelhettek is a tábortűz mellett, hiszen a legfontosabb a közösség.

megérkezés

„Nagyon jól sikerült a táborunk. Voltak újonc vezetőink is, akik nagyon jól vették az akadályokat. Közel negyven gyerek vett részt a cserkésztáborban, akik egytől egyig boldogan, új tapasztalatokkal a tarsolyukban tértek haza. Kifejezetten örültem, hogy a szülők azóta is megkeresnek és beszámoltak gyermekük pozitív változásáról. Volt, aki nyaralásuk során hip-hopp összerakta a sátrukat, amit még a szülők is nehezen tudtak. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megtanuljanak felnőtté válni, és szép lassan maguk ellátni olyan feladatokat, amelyekkel segíthetik saját vagy családjuk életét. A cserkészek csoportja egy jól szocializált értékkozpontú közösség.” – nyilatkozta Sztrakay Ferenc

születésnap

A szervezet célja a leányok és fiúk lelki, szellemi és fizikai adottságainak, valamint szociális érzékenységének kifejlesztése. Elő kívánja segíteni, hogy a fiatalok jellemes egyéniségként a helyi közösségnek, a nemzetnek és az emberiségnek értékes és hasznos tagjai legyenek; “emberibb emberré, magyarabb magyarrá” váljanak.

tábortűz

Fontos cél a magyar nép kultúrájának és történelmi hagyományainak ápolása. A célok közé tartoznak a zöldterületek, a védett természeti területek, a különleges rendeltetésű erdők és területek védelme, továbbá az oktatás, a közösségi művelődési szolgáltatás, a sport, az üdültetés.

viziprogram

A cserkészcsapat tevékenységének kerete az őrs, amely rajba és csapatba szerveződve, felnőtt támogatása mellett, önállóan dolgozik. A tevékenység a résztvevők érdeklődésének megfelelő, változatos feladatok megoldásából áll, amely ismeretszerzést, játékokat, énekeket, hasznos gyakorlatokat, valamint közösségi szolgálatokat tartalmaz. A cserkészek a gyakorlatokat lehetőleg a szabadban, természeti környezetben végzik.

A cserkészet életforma…

  • …egy olyan eszményt ad, amelyért érdemes küzdeni,
  • …egy közösséget alkot, amely támogatja tagjait ezen az úton
  • …így a cserkészek viselkedése minden másodpercben tetten érhető, ez nem egy szertartásrend, hanem egy belülről fakadó életvitel
  • …azt a célt szolgálja, hogy jobb világot hagyunk magunk mögött
Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva