Egészséges áru megbízható termelőktől

Szerző • 2019-10-12 • Hírek, Közélet Egészséges áru megbízható termelőktől bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva293

A régi piacra jellemző sürgés-forgáshoz hasonló arcát mutatta október 8-án a Piac tér: mint amikor még ide jártak a lőrinciek zöldséget és gyümölcsöt vásárolni. Jöttek az idős emberek a bevásárlókocsijukkal, esetleg fiatalabb segítőikkel, akik lehettek családtagok, barátok vagy esetleg szomszédok, hogy segítsenek hazavinni az önkormányzat által adott 15 kilogramm burgonyát és a három liter finom almalevet. Ám a férfiak között voltak olyan fitt nyugdíjasok is, akik egyszerűen a vállukra kapták a nem könnyű krumpliszsákot – olvastuk a bp18.hu-n

A korábbi évek tapasztalatai alapján a kétnapos élelmiszerosztás időben nem egyenlően oszlik meg, mert már az első nap délelőttjén elviszik a kiosztásra szánt áru jelentősebb részét. Az elmúlt évek gyakorlata azt is megmutatta a szervezőknek, hogy szinte kiszámíthatatlan, hogy a négy helyszínből melyikre mennyien mennek el, ezért megfelelő mennyiséget kell vinni a Piac térre, a Sportkastélyhoz, a Havanna-lakótelepre és a Marosvásárhely utcába is.

A Piac térre kilátogató Ughy Attila emlékeztetett arra, hogy amikor az önkormányzat hét évvel ezelőtt elkezdte az élelmiszerek osztását, nem egészen olyan volt a nyugdíjasok helyzete, mint ma. A polgármester szerint ma már a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelések nyomán egy-egy élelmiszerosztás láthatóan nem ugyanazt jelenti, mint hét évvel ezelőtt. A jelenlegi élelmiszerek anyagi értéke talán kisebbnek tűnhet, mint annak idején.

Egészséges étkezés

Mégis úgy érezzük, hogy például ezzel a burgonyaosztással levesszük valamennyire a nyugdíjasok válláról azt a terhet, hogy az őszi időszakban maguknak kelljen elmenni és kitalálni, hogy hol milyen krumplit vásároljanak. Ez az áru ellenőrzött termelőtől, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó gazdaságból származik, hiszen a közeli Kiskunlacházáról szállítják ide a hazai télálló krumplit – mondta Ughy Attila.

A polgármester azt is kiemelte: fontosnak tartják, hogy évről évre mindig valami más terméket is adjanak a kerületi nyugdíjasoknak. Olyat, amelyet vagy azért nem vásárolnának meg az idősek, mert nem ismerik, vagy azért nem, mert olyan helyeken érhető el, ahova ők nem jutnak el.

Megmutatva a sokoldalú, egészséges étkezés lehetőségét, igyekszünk olyan típusú élelmiszereket is eljuttatni a szépkorúaknak, amelyeket egyébként önerőből, segítség nélkül nem tudnának beszerezni. Talán ez lehet az élelmiszerosztás legfontosabb üzenete 2019-ben.

Hazai termelőktől

A polgármesteri hivatal humánszolgáltatási irodájának vezetője, Holové Zsolt elmondta, hogy a burgonyát évek óta közvetlenül egy megbízható magyar termelőtől rendelik meg, aki a jó minőséget és a megfelelő mennyiséget is képes garantálni. A kiskunlacházi termelő olyan nagy területen gazdálkodik, hogy az önkormányzatnak szükséges mennyiség dupláját is tudná szállítani.

Az önkormányzat idén úgy gondolta, hogy a korábbi években ötkilós kiszerelésben osztott alma helyett jobban fogadnák a nyugdíjasok a gyümölcslevet, ezért döntöttek a frissen préselt 100 százalékos almalé mellett.
A gyümölcslé szintén hazai termelőtől és egyben feldolgozótól, a Nyírségből származik. Nagyon egészséges, fogyaszthatják a cukorbetegek is, mert semmilyen édesítő- vagy tartósítószer nincs benne – mondta Holové Zsolt.

Felkészültek, segítettek

Az élelmiszerosztásra jól felkészülő Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. sátraiban az első napon voltak a legtöbben, de nagyobb sorállás nem alakult ki. A legzsúfoltabb reggeli órákban is mintegy tíz perc alatt mindenki átvehette a maga csomagját. A Városgazda munkatársai az áru rakodása mellett a krumpliszsákok kiskocsira rakásában vagy az autóig való elvitelében is segítettek azoknak, akik láthatóan nehezebben mozogtak. Kisebb torlódás legfeljebb a környék közlekedésében alakult ki néha, de ezeket is hamar megoldották a közterület-felügyeleti csoport munkatársai.

Forrás: bp18.hu/B.Z.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva