Emberi Méltóságért Díj Varjú Imrének

Szerző • 2016-11-15 • Hírek, Közélet Emberi Méltóságért Díj Varjú Imrének bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva843

Emberi Méltóságért Díjat adott át november 12-én Varjú Imre nyugalmazott római katolikus plébánosnak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Varjú Imre október 23-án állami kitüntetésben is részesült, akkor a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

A nyugalmazott plébános az 1956-os forradalomhoz kötődő tetteivel érdemelte ki e komoly elismeréseket.

Amikor legutóbb, az október 23-ai kitüntetése kapcsán beszélgettünk, s gratuláltam neki, feszélyezve érezte magát, nem tudott mit kezdeni azokkal a szavakkal, amelyek azért hangzottak el feléje, mert magas kitüntetésben részesült.

Most, az Emberi méltóság díj kapcsán is szíve szerint kitért volna minden neki szóló szép szó elől.

Hallva a szavait, nem is volt oly nehéz rájönni arra, miért nem szeret rivaldafénybe kerülni, még úgy sem, hogy dicsérő szavakat kap.

Amit tettem, azért tettem, mert úgy éreztem, ezt kell tennem. Nem a jó szóért, nem az elismerésért, hanem azért, mert a papi hivatásom ezt diktálta. Nem jár érte sem köszönet, sem elismerés. Ezt éreztem akkor is, s így vagyok ezzel ma is. Nem mondom, hogy nem esett jól a felém fordulás, mert jólesett. Mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, akinek a fejében megfordult egy 84 éves katolikus atya, aki az egész életében csak annyit tett, azt tette, amit a lelkiismerete, és a belső értékítélete diktált – mondta Varjú atya, aki attól is boldog, hogy ezek az elismerések nem jártak anyagi juttatással.

Egyetlen szót is fölösleges hozzáfűzni a gondolataihoz…

Előző kitüntetése apropóján olvashattak cikket portálunkon, és interjút készített vele a WEBHÍRADÓ18.

bp18.hu, Róth Ferenc

(Fotó: MTI)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva