Enyhülést akartak, ugye? Na, de így…

Szerző • 2015-07-26 • Hírek, Közélet Enyhülést akartak, ugye? Na, de így… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1380

A hosszan tartó kánikula után végre egy hidegfront meghozta a várva várt enyhülést, viszont olyan brutális vihar kíséretében, amit senki sem kívánt volna még a haragosának sem: fák, villanyoszlopok dőltek ki, vonatok álltak le, autók, házak rongálódtak meg. Hétfőtől azonban már megint kisüt a nap, de a hőségnek egy darabig vége.

Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó vihar szombat délután. Több településen áramszünet volt, számos vonalon késtek a vonatok. A Balatonnál hajók süllyedtek el, huszonnégy embert mentette ki a vízből, két ember eltűnt. A fővárosban jég is esett, több mint két tucat helyszínre riasztották a tűzoltókat.

Az index arról számolt be, hogy Budapesten az Alkotmány utca és a Bajcsi-Zsilinszky utca sarkánis fákat döntött az út közepére a vihar, a Múzeum körútra is fa dőlt, a nyugati téri villamosmegálló hirdetőoszlopa pedig nem bírta a szelet, és kiesett belőle a hirdetés.

A katasztrófavédelem jelentése szerint a fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg fakidőlés miatt. Az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy autót. Személyi sérülés nem történt.

Öt-hat fokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet

A mostani előrejelzések szerint a jövő hét elején kissé felhős, napos idő várható, 24-33 fokos hőmérséklettel.

Az OMSZ előrejelzése szerint változékony, mérsékelten meleg idő valószínű. Az elvonult hidegfront után hétfőn ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, nedves levegő áramlik fölénk. Sok lesz felettünk a felhő, és hőségtől nem kell tartanunk.

Hétfőn napközben csökken a felhőzet, több órára kisüthet a nap. Elszórtan valószínű záporeső. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Gyengébben és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek kedden, több helyen lehet zápor, helyenként zivatar. Napközben változó irányú, mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatarban erősödik meg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 27 és 33 fok között alakul, de nyugaton egy-két fokkal már hűvösebb lehet.

Szerdán a nap első felében még felhősebb idő valószínű, majd csökken a felhőzet. Napközben már csak néhol lehet záporeső. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

(Címlapkép: koponyeg.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva