Felsőoktatás: 100 ezren rohamoztak, 72 ezren bejutottak

Szerző • 2015-07-24 • Hírek, Oktatás Felsőoktatás: 100 ezren rohamoztak, 72 ezren bejutottak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1060

A felvi.hu weboldalán július 23-án este nyolckor kiderült, hogy melyik felsőoktatási intézménybe hány pont kellett a bekerüléshez. Több mint 105 ezer tanulni vágyót regisztráltak, ebből 72 ezret vettek fel. Az izgalomnak vége, a harc óriási volt, az ELTE és a Semmelweis Egyetem rekorder, vidéken az SZTE.

Itt lehet rálelni azokra a ponthatárokra, amik nagy meglepetést okoztak. Több egyetemen is előfordult ugyanis, hogy azon a 41 szakon, amin tavaly decemberben már meghirdették a központi ponthatárt, jóval több pontot kellett elérni a bejutáshoz.

Az ELTE szociológia szakára például 300 pont helyett 390 kellett az örömhöz. A legtöbb felvételizőt a Semmelweis Egyetem nappali munkarendű, állami ösztöndíjas általános orvosi szakja vonzotta. A pontversenyt az ELTE nyerte: angol nyelv és kultúra – német és nemzetiségi német nyelv és kultúra osztatlan tanári szakra 492 ponttal lehetett bekerülni, ezért könnyen meglehet, hogy az intézmény ezen a területen nem használja majd ki a teljes kapacitását. Mesterképzésre is az ELTE-n lehetett a legmagasabb pontszámmal (80) bejutni.
Hogy ne csak nagy és riasztó számokról beszéljünk: a minimum ponthatár idén 280 volt.

Az öt legnépszerűbb egyetem névsora pedig nem változott:
– Eötvös Loránd Tudományegyetem
– Szegedi Tudományegyetem
– Debreceni Egyetem
– Pécsi Tudományegyetem
– Budapesti Corvinus Egyetem

Az öt legnépszerűbb szak:
˜– gazdálkodási és menedzsment
– gépészmérnöki
– mérnökinformatikus
– kereskedelem és marketing
– turizmus-vendéglátás

Az Index-en található grafikonból kiderült, hogy öt évvel ezelőtt 140308-an, vagyis sokkal többen jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, mint 2015-ben.

(Címlapkép: http://b4tea.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva