70 éves a Ferihegyi repülőtér

Szerző • 2020-05-05 • Hírek, Közélet 70 éves a Ferihegyi repülőtér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva379

Ferihegy története egészen a XVIII. század végéig nyúlik vissza, amikor Mayerffy Xavér Ferenc sörfőzőmester, szőlész és borkereskedő a Grassalkovich családtól bérbe vette a területet és különleges, ritka szőlőfajtákból mintaültetvényt hozott létre. Ő a puszta névadója is: a “Ferihegy” elnevezés Mayerffy Xavér Ferencre utal. A területen 1950-ben adták át a repülőteret.

Ahogy azt a Tomory Lajos Múzeum oldalán olvastuk, a XIX. században más és más családok tulajdonába került Ferihegy-puszta, majd 1937-től a Magyar Tudományos Akadémia a Ferihegyi Mező- és Kertgazdasági Rt.-t üzemeltette itt.

1939-ben írtak ki tervpályázatot a ferihegyi légikikötőre, melyen ifj. Dávid Károly terve nyert. Meg is kezdték az építkezést, de a II. világháború átírta az elképzeléseket: előtérbe került a katonai célú felhasználás, így a forgalmi épületet nem tudták teljesen befejezni. A háború után, 1947-től indult meg a romba dőlt területen a repülőtér újjáépítése a polgári légiközlekedés számára. 1950-re fejezték be az építkezést, és május 7-én zajlott az átadó ünnepség. 1950-től a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság, majd a Magyar Légiforgalmi Vállalat és egyéb, külföldi légitársaságok szállították az utasokat Ferihegyről.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva