Három kategóriában is megválasztották az ország legjobb bejglijét

Szerző • 2020-11-21 • Hírek, Könnyű Három kategóriában is megválasztották az ország legjobb bejglijét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva160

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége 2020-ban hagyományteremtő céllal első alkalommal hirdette meg az „https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2020/11/20/orszag-legjobb-bejglije-2020/” versenyt. Nevezni három kategóriában – mákos, diós és ínyenc – lehetett, az eredményeket november 20-án hirdették ki.

A Sokszínű Vidék beszámolója szerint három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a szakmai zsűri: Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke, Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje, Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából, Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje és Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász – a zsűri tagjai.

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Ebben a kategóriában két ezüstérmest hirdettek.

Az Év bejglije 2020 verseny eredményei

Hagyományos diós kategória

Aranyérmes, az Év diós bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Hagyományos mákos kategória

Aranyérmes, az Év mákos bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

Ínyenc kategória

Aranyérmes, az Év ínyenc bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Az Év ínyenc bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dióra, mint amolyan hungarikum-számba menő különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, pedig évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. A zöld dió figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva