Idén dupla annyi járda épül, mint tavaly

Szerző • 2015-06-13 • Fejlesztések, Hírek Idén dupla annyi járda épül, mint tavaly bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1307

A felmérések alapján csaknem 30 kilométer új járdát kell megépíteni ahhoz, hogy az utcákban legalább az egyik oldalon legyen járda.

A terveknek megfelelően halad a kerületben az ez évi járdafelújítási program. A gyalogos közlekedés feltételeinek javítását, a meglévő és az épülő járdaszakaszok karbantartását kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat. A felmérések alapján csaknem 30 kilométer új járdát kell megépíteni ahhoz, hogy az utcákban legalább az egyik oldalon legyen járda.

A járdaépítést és -felújítást végző Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. az elmúlt évben 7-8 kilométernyi járdaszakasszal készült el. Az idén ennek a dupláját tervezi a városüzemeltető cég. Ebben az évben befejeződnek a csatornázások és az ahhoz kapcsolódó rákötések, így az érintett utcákban már tartós, hosszú évekre megfelelő burkolatot lehet kialakítani.

Adottak a feltételek

Lévai István Zoltán alpolgármester a járdaprogram kora tavaszi indulásakor már elmondta, hogy a kerületi gazdálkodás rendbetételének köszönhetően az önkormányzat több pénzt tud közösségi célokra, fejlesztésekre fordítani. 2015-re 200 millió forintot terveztek be a költségvetésbe járdák építésére, felújítására.

Az önkormányzatnak eltökélt szándéka a Kispesttel határolt területek fejlesztése, mivel az Üllői úton itt lépünk be a kerületbe. Az előző ciklusban a Liszt Ferenc utcát tettük rendbe, most pedig a Lenkei és Fáy utca által határolt területeket fejlesztjük – tette hozzá Kádár Tibor önkormányzati képviselő.

jarda_bent

A 200 millió forintból mintegy 16 kilométeres szakaszon tudja elkészíteni az új, szilárd burkolatot a városüzemeltető cég.

Többéves program
A XVIII. kerület járdaszakaszainak jelenlegi hossza 430 kilométer, és csaknem 60 kilométer megépítésére van igény. A következő években az önkormányzat 170-180 kilométer meglévő szakasz felújítását tervezi, és szándéka szerint az összesen mintegy 2 milliárd forintba kerülő ötéves program végén a kerület minden részén kényelmesebb és biztonságosabb lesz a gyalogos közlekedés.

Az önkormányzati képviselőkkel történő egyeztetés során felmértük az adott körzetekben szükséges munkálatokat, és a kora tavaszi kezdés óta már több mint 3 kilométer járdával készültünk el. Ez az ütem megfelel a tervezettnek – tájékoztatott Lepsényi Tibor, a Városgazda Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője.

Nem csak aszfalt

A kerületi járdahálózat állapotát évről évre folyamatosan ellenőrzi, és a balesetveszélyestől a hibátlan felületig egy ötfokozatú skálán értékeli a cég. A 2015-től 2019-ig tartó időszakra kitűzött cél, hogy az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasszal ne találkozzanak a járókelők.

A felújítások során elsősorban hagyományos, hengerelt meleg aszfaltburkolatot terítenek le, de épülnek majd térkőburkolattal ellátott szakaszok is.

Az elkészülő, közel 16 kilométernek mintegy ötödét borítja majd térkő, részben esztétikai okokból, de fontosabb, hogy ezek a járdaszakaszok könnyebben javíthatók – tette hozzá Lepsényi Tibor. – A gyalogosok biztonságos közlekedését ugyanis olykor gyökérfelnyomódások veszélyeztetik. A térköveket csak a problémás helyen kell felszedni, és a gyökér kivágása után gyorsan és szinte észrevétlenül állítható helyre a kérdéses útszakasz.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva