Jelentős áradás jön a Dunán

Szerző • 2020-02-03 • Hírek, Közélet Jelentős áradás jön a Dunán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva260

Kiadós csapadék érkezik a napokban a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére, mindkét folyón készültségi szintet elérő vízállások lehetnek, Budapesten akár a 620 centis magasságot is elérheti a Duna – írta az idokep.hu.

A napokban ciklonok és hozzájuk kapcsolódó frontok alakítják időjárásunkat, melyek a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is nagy mennyiségű csapadékot hoznak. A sok csapadék következtében mindkét hazai folyón jelentős árhullámra kell készülni, az előrejelzések szerint viszont a Duna vízszintje hétvége felé a fővárosban is megközelítheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét (620 cm).

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel azt közölte, hogy ez a vízmennyiség egy alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek, ezért – legalábbis a most következő 6 napban – nem kell számítani komolyabb fokozat elrendelésekre.

A jelentős (három nap alatt területi átlagban a Duna bajor, osztrák területein, a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű) csapadék, helyenként kiegészülve a meleg idő miatt keletkező, nem túl jelentős mennyiségű olvadékvízzel, sokfelé számottevő vízszintemelkedéseket okozott, illetve várhatóan okoz majd a következő napokban.

A Dunán a jelenlegi előrejelzések szerint Nagybajcsnál a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint meghaladása, esetleg a másodfokú érték elérése várható. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú szintek körüli, lejjebb azokat el nem érő tetőző vízszintek valószínűsíthetőek.

Budapestnél a tetőzés a hét végén várható, a jelenlegi számítások szerint az alsó rakpartok magasságát el nem érő vízszinttel.


Felhívták a figyelmet arra is, hogy az “előrejelzések jelentős mértékben a még le nem hullott csapadék előrejelzések alapján készültek, valamint arra, hogy a keddtől várhatóan vegyes halmazállapotú csapadék hatásának figyelembe vétele törvényszerűen megnöveli az előrejelzések bizonytalanságát”.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva