Jelentősen drágulhatnak a hústermékek

Szerző • 2021-04-19 • Hírek, Közélet Jelentősen drágulhatnak a hústermékek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva39

A takarmányárak közel 30 százalékos emelkedése nagy valószínűséggel a húspultok áraiban is jelentkezni fog, akár 20-25 százalékos drágulás is várható.

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, ez közel 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élő állatok és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, és valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni – fejtette ki a Magyar Mezőgazdaságnak a Baromfi Termék Tanács elnöke. Csorbai Attila hozzátette, hogy aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába. Mindazonáltal ez nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is.

Nehéz, küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy a hazai állattenyésztés takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés, ezért biztonsági készletet kell felhalmozni.

Arról is beszélt, hogy a terület „felépülése” a szállodákat, éttermeket és kávézókat magába foglaló HORECA-szektor járványhelyzet utáni újraindulásának a sebességén múlik. Bár az ágazat nem kapott munkahelymegtartó kormányzati támogatást, de a szaktárca 25 milliárd forintot biztosított a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára,
amiből 4 milliárd forintot adtak a baromfitermelőknek.

De a pandémia mellett a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot, és a víziszárnyasoknál is jelentősen visszaesett a termelés a kényszerű megsemmisítések miatt – mutatott rá Csorbai Attila, aki szerint a szakképzett munkaerő hiánya is gondot jelent, amivel ráadásul hosszabb távon kell számolni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva