Jótékonysági est Kárpátaljáért

Szerző • 2015-04-07 • Hírek, Közélet, Programok Jótékonysági est Kárpátaljáért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva835

A lehetetlen helyzetbe került kárpátaljai magyar nyelvű oktatást kívánja támogatni az a gálaest, amelyet április 26-án a Rózsa Művelődési Házban rendez az Üde Színfolt Egyesület.

Kerületi művészek fognak össze azért, hogy egy gálaest bevételével támogassák a kárpátaljai magyar nyelvű középfokú oktatás egyik utolsó bástyájának számító líceumot. Az estet április 26-án 18 órai kezdettel rendezi meg az Üde Színfolt Egyesület a Rózsa Művelődési Házban.

A háborús fenyegetettség Kárpátaljára irányította a figyelmet. Több egyházi és civil szervezet igyekszik segíteni az ott élő magyarokat sújtó élelmiszer-, ruha- és fűtőanyaghiányon, arra azonban kevesen gondolnak, hogy az ország válsága lehetetlen helyzetbe hozta azokat a magyar nyelvű oktatási intézményeket is, amelyeket békeidőben sem támogat az ukrán állam – mondta el Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt elnöke.

Az egyesület tagjai a Tartozunk – Összetartozunk sorozat keretében két és fél éve jártak Kárpátalján. Ismeretségek, barátságok alakultak ki, így számunkra természetes, hogy próbálunk segíteni.

A jótékonysági akció társszervezője a Pestszentlőrincen élő, kárpátaljai születésű Kovács Sándor, aki évtizedeken át vezetett a szülőföldjére szervezett utazásokat, és aki több nagy sikerű könyvvel, kétnyelvű térképek szerkesztésével, előadásokkal, kiállításokkal, a közszolgálati csatornákon bemutatott filmekkel igyekszik részletesen bemutatni Kárpátalja szépségeit, értékeit.

karőatalja01_bent

Természetesen folyamatosan tartom a kapcsolatot az itt élő és az otthon maradt kárpátaljaiakkal is, tisztában vagyok a helyzettel. Ha nem tudunk segíteni, sajnos nagy a veszélye annak, hogy a válságos helyzet elkezdi felőrölni az ottani magyar nyelvű oktatás rendszerét. A bevételt mi a legtöbb gonddal küzdő középiskolának, a szórványmagyarság területén, a Tisza forrásvidékén működő Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceumnak ajánljuk fel – mondta Kovács Sándor.

A gálaesten való részvételüket eddig olyan kerületi kötődésű művészek és csoportok jelezték, mint a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, Kiss András operaénekes, Lugosi Dániel Ali klarinétos, a Virtuózok című tehetségkutató verseny győztese, a már több jótékonysági koncertet adó Kucsák László és barátai. Az 5KOR Képzőművész Csoport tagjai jótékonysági kiállítással és árveréssel támogatják a rendezvényt, amelynek fővédnöke Ughy Attila polgármester.

bp18.hu, K. Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva