Karácsony Gergely: aki teheti, fizesse be a teljes iparűzési adót

Szerző • 2021-01-16 • Hírek, Közélet Karácsony Gergely: aki teheti, fizesse be a teljes iparűzési adót bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva140

A főváros és a kerületek közszolgáltatásai kerülhetnek veszélybe, ha a kormány nem hajlandó kompenzálni az iparűzési adókból kieső pénzeket.

A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a tavalyi és az idei évben a koronavírus-járvány okozta válság nagyjából 80 milliárd forint bevételkiesést jelent a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak. Ennek az összegnek nagyjából a fele az iparűzési adóval kapcsolatosan kialakított kedvezmény. Az iparűzési adó megfelezése a közepes vállalkozásoknál egy rendkívül erősen vitatható lépés – mondta Karácsony Gergely.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülése után Budapest főpolgármestere közölte, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte az egyeztetésen. Ennek technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb települések esetében, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb településeken is – mondta, hozzátéve, hogy választ azonban még nem kaptak erre a felvetésre.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért is követelik a kormánytól a teljeskörű kompenzációt. Addig is arra kérik a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét – megjegyezve: a gazdaság szereplői számára is fontos, hogy a fővárosi közszolgáltatások ne sérüljenek egy ilyen vészterhes időben.

Budapest főpolgármestere elmondta, hogy a jelenlegi információk alapján a kormány „nem nagyon tervez” kompenzációt. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, mert a kormány ezen politikája első és másodrendű állampolgárokra osztja a magyarokat. Eszerint egyes települések lakosairól gondoskodik a kormány, valakiknek a kezét meg elengedi.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva