Kettesek, hármasok, négyesek… – ikertalálkozó a PIK-ben

Szerző • 2016-04-28 • Család, Hírek Kettesek, hármasok, négyesek… – ikertalálkozó a PIK-ben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3008

Izgalmas ikertalálkozót rendezett április 23-án a pestszentimrei védőnői szolgálat a PIK-ben. A rendezvényen az édesanyák és a szakemberek is megosztották tapasztalataikat, élményeiket.

A többes fogamzást hajdanán misztikus, emberfeletti jelenségnek tekintették, és az ikrek a mai napig a világ egyik legnagyobb genetikai csodáját jelentik.

Ikerterhességről akkor beszélünk, ha egyidejűleg több petesejt termékenyül meg, vagy egy már megtermékenyített petesejt az osztódás során szétválik. Az utóbbi módon születnek az egypetéjű ikrek, akik azonos neműek, és a génállományuk csaknem száz százalékban megegyezik. A kétpetéjűek csak annyira hasonlítanak egymásra, mint a testvérek általában, és a nemük is eltérő lehet.

iker01_bent

Az ikerterhesség valószínűbb azokban a családokban, amelyekben korábban előfordult már, de a találkozón több szülő számolt be arról, hogy genetikai előzmények nélkül születtek ikrei. Ugyanakkor napjainkban a mesterséges megtermékenyítések számának emelkedésével az ikerterhességek száma is növekszik.

iker02_bent

Életet adni egy gyermeknek és anyává válni persze mindenképpen egy csoda, mégis az ikergyermekek szülei olyan megmagyarázhatatlan kötelékről mesélnek, amilyen a „sima” testvéreknél nincsen. Erről a különleges kapcsolatról, a nevelés örömeiről és nehézségeiről osztották meg tapasztalataikat a szülők és az óvónők a találkozón.

Az érdeklődők megismerkedhettek a KisPingvin Kucorgó fejlesztőházzal, és élvezhették a Turi család népzenei előadását is. Az előadások alatt a kisebbek a kölyökparkban játszhattak, a szülők pedig egy gyógynövénybolt gyerekekre szabott termékei, valamint bébiételek és gyermekkönyvek között válogathattak.

A rendezvényt Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva