Kilencedszer készülhetnek az Élő rózsafüzér zarándoklatra

Szerző • 2015-04-12 • Hírek, Közlekedés Kilencedszer készülhetnek az Élő rózsafüzér zarándoklatra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva858

Kilencedik alkalommal rendezik meg a következő hónap második hétvégéjén, május 9-én az Élő rózsafüzér zarándoklatot, amelynek két szakasza is a kerületünkben, a Havanna-lakótelepen lévő Szent László-plébániatemplomnál ér véget.

A zarándoklat két szakasza – a Soroksárról induló 7. és a Rákoskeresztúrról érkező 8. – is a kerületünkben, a Havanna-lakótelepen lévő Szent László- plébániatemplomnál ér véget, ahol szentmisével várják a zarándokokat. A bizonyára sok hívőt érintő napról Szarvas Attila alpolgármestert, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesét kérdeztük.

Úgy illik, hogy szóljunk néhány szót a zarándoklat „kitalálójáról”, a bécsi katolikus atyáról, Andreas Schätzléről, akinek valóra vált gondolatai nélkül most nem beszélgethetnénk erről a közelgő, minden esztendőben emlékezetes napról.

– Valóban nem, mert ő az atyja ennek a zarándoklatnak, neki köszönheti a római katolikus egyház, hogy sok ezren válnak, hogy úgy mondjam rózsafüzérré Európa-szerte, s ölelik körbe szeretettel a városukat, amire bizony nagy szükség van.

Kilenc év, kilenc szakasz

Az atya álma 2003-ban lett valósággá, ám Magyarországon még csak a kilencedik zarándoklatra készülünk.

– Valóban, az első négy évben még nem volt zarándoklat hazánkban, 2007-től ölel körbe bennünket is a rózsafüzér. Aki valamennyin részt vett, az képletesen éppen most, május 9-én éri körbe Budapestet, hiszen kilenc szakasza van a zarándoklatnak. Kilenc esztendő, kilenc szakasz, így elmondható, hogy „bezárul” a hívek alkotta rózsafüzérkör.

zarandok02_bent

Több alkalommal volt már szerencsém találkozni és beszélgetni a zarándokok kisebb-nagyobb csoportjával az egyik pihenőállomáson, a Szent Imre-plébániatemplom kertjében. Nem túlzok, ha azt mondom: hihetetlen boldogsággal beszéltek az emberek, a családok a zarándoklatról, a mögöttük álló kilométerekről.

Emelkedettség

– Tudom, már csak azért is, mert a családommal mi is végigjártuk a 7. szakasz kilométereit. Soknak tűnik a távolság, de valahogy másként fárad el az ember, ha ilyen közösségben tölt el 12 órát.

Láttam, tapasztaltam, hogy a hosszú gyaloglást követő szentmise emelkedettsége is más, mint egy „egyszerű” szertartásé.

– Viccesen azt mondhatnám erre, hogy azért is, mert ennyi kilométer megtétele után a fáradtság miatt még jobban átadják magukat a hívek a szertartásnak, s utána mindenkinek jólesik az agapé is.

Az idén ki tiszteli meg a Szent László-plébániatemplomot, ki celebrálja a szentmisét?

– Snell György püspök úr fogadja a híveket, ő tart szentmisét.

Találkozás Istennel

Mi lehet a célja a rózsafüzér-zarándoklatnak azon túl, hogy a gyaloglást vállalók egészségesen, a szabad levegőn töltik el a napjukat?

– Legyen bárhol, bármely kontinensen, minden zarándoklat célja az, hogy a hívő ember találkozzon Istennel, őt kövesse, neki tetsző módon töltse el a napját. Ezért is kérem, hogy jöjjön közénk minél több fiatal, iskolás, legyenek velünk május 9-én, mert lehet, hogy fáradtan érnek majd haza este, de olyan nap után, amelynek során jó volt elfáradni.

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva