Körséta Pestszentlőrinc szívében

Szerző • 2018-02-27 • Hírek, Közélet Körséta Pestszentlőrinc szívében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1306

A Kossuth térről indult február 24-én az a városnéző séta, amit a Tomory Lajos Múzeum a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett.

A pestszentlőrinci Kossuth térről indult február 24-én az a városnéző séta, amit az Idegenvezetők Világnapja alkalmából rendezett meg a Tomory Lajos Múzeum a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. A túrán Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, a Tomory múzeum vezetője kalauzolta el azt a mintegy 40 kirándulót, akik a hidegben is vállalták a 2 és félórás ismerkedést a Lónyay- és a Miklóstelep városrészekkel.

Budapest leghosszabb sugárútja, az Üllői út mentén található a túra kiindulási pontja, a lőrinci Kossuth tér. Elég messze, mintegy 10-12 kilométerre vagyunk a nullás kilométerkőtől – kezdte Pestszentlőrinc központjának bemutatását Heilauf Zsuzsanna.

A kirándulók a kiállítási pavilonnál megnézték a tér egykori, 1928-as terveit és a jelenleg is zajló felújítás tervrajzait. A régi terveken is látni lehetett, hogy a térről hiányzik néhány, egykor oda megálmodott épület.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a park kisebb lesz, és a közepén a Városháza, két oldalán pedig egy templom és egy kultúrház foglal helyet. Azonban Rerrich Béla eredeti tervei nem válhattak valóra az 1929-1933 közötti gazdasági világválság miatt. A községnek nem volt pénze az építkezéshez – mondta el Heilauf Zsuzsanna.

A csoport bő egyórás sétával járta körbe a Kossuth teret. Többek között olyan nevezetességek történetével ismerkedtek meg, mint az 1890-ben épült egykori Hofherr-villa, amiben jelenleg az Új Tündérkert vendéglő működik. A kirándulók ellátogattak a Dohnányi zeneiskola kertjébe is, ahol Draskóczy Zoltán, az iskola megbízott vezetője mutatta meg nekik a zeneiskola felújított épületeit. A látnivalók között volt az evangélikus és a református templom, majd a végcél, a Zila Kávéház felé tartva a városnézők áthaladtak a lőrinci piacon és megnézték az Első Pesti Telefontársaság egykori épületét is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva