Korszerűsítés az oktatási-nevelési intézményekben

Szerző • 2015-03-01 • Hírek, Közélet Korszerűsítés az oktatási-nevelési intézményekben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1761

Tizenegy kerületi intézményben végeznek idén energetikai korszerűsítést, új piacot kap Pestszentimre, és több pénz jut a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére – többek között ezekről döntött február 24-i ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

Az előző években megkezdett intézménykorszerűsítési program keretében folytatódik 2015-ben a kerületi iskolák, óvodák, bölcsődék energetikai korszerűsítése. A fejlesztések pénzügyi forrását a KEOP-pályázatok adják. Mint azt Hunyadi István városigazgató elmondta, 11 intézmény újulhat meg ebben az évben esetenként 100–200 millió forintos pályázati összegből.

kozgyul02_bent

A városigazgató a szocialista frakció kérdésére arról is tájékoztatott, hogy az ugyancsak korszerűsítésre szoruló Kondor Béla Általános Iskola műszaki állapota nem felel meg a pályázati feltételeknek: amíg az elektromos fűtést nem tudják legalább részben kiváltani az épületben, nem indulhat az intézmény sikerrel a kiírásokon. Az önkormányzat ezért ebben az évben megoldja a fűtési rendszer átalakítását.

A csapadékvíz ellen

A legtöbb érv és ellenérv a költségvetésről szóló vitában hangzott el, amelyhez módosító javaslatok is érkeztek. Ezek közül kettőt vita nélkül fogadott el az előterjesztő Ughy Attila polgármester. Az MSZP-frakció javaslatára a tervezett 30 millió forinton felül 5 millió forintot fordít az önkormányzat a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és plusz 5 millió forintot költ a pestszentimrei utcák egyirányúsítási tervének kidolgozására is. Mint azt Ughy Attila elmondta, az előbbit abból tudja fedezni az önkormányzat, hogy megszünteti a saját cégének, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nek már több mint 30 millióval tartozó Pannon Diadal SE támogatását, az utóbbit pedig a tartalékkeretből finanszírozza.

Új piac Pestszentimrén

A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat több új feladattal bízza meg ettől az évtől a Városgazda Zrt-t, és ehhez kapcsolódóan megújul a Városgazda támogatási szerződése is. Az egyik új feladat a pestszentimrei piac működtetése lesz. Lévai István Zoltán alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy a rég várt termelői piac nagy sikert aratott az imreiek körében, ám a működése nem volt egyenletes. Az új piac ugyanazon a helyen lesz, és árusítanak majd termelői árut is, de rendszerében a Havanna-piachoz fog hasonlítani. A változást április elejétől tapasztalhatják a vásárlók.

A Városgazda új feladatai közé tartozik ettől az évtől a MÁV Zrt. állomásépületeinek karbantartása és a környékük rendben tartása is. Ez a MÁV dolga volna, ám az nem bizonyult jó gazdának, az állomások környékén tapasztalható szemét és rendetlenség pedig zavarja a környéken élőket, ezért vállalja át a feladatot az önkormányzat.

Jöjjön a napenergia!

Megvizsgálja az önkormányzat, hogy tudja-e kompenzációs támogatással segíteni azokat a családi és társasházakat, valamint vállalkozásokat, amelyek napelemek telepítésével kívánják korszerűsíteni az energiaellátásukat.

A testület Kassai Dániel LMP-s képviselő javaslatára határozott így. Az Országgyűlés döntése értelmében ugyanis a napelem jelentős szennyezést okozó terméknek számít, így komoly termékdíjat kell fizetni utána. A támogatás illeszkedne a testület által február 4-én megszavazott Fenntartható Energia Akciótervbe, amely 2020-ig minimum 20 százalékkal kívánja csökkenteni a lakóépületek szén-dioxid-kibocsátását.

kozgyul01_ben

Hajrá, PLER!

Továbbra is büszke lehet a kerület arra, hogy a főváros egyetlen NB 1-es férfi kézilabdacsapatát támogatja. Az önkormányzat a képviselő-testület döntése szerint ebben az évben 50 millió forinttal járul hozzá a PLER működéséhez.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva