Elmondjuk, hogy mi a kötelességünk a házunk előtti közterületek kezelésével kapcsolatban

Szerző • 2020-10-28 • Hírek, Közélet Elmondjuk, hogy mi a kötelességünk a házunk előtti közterületek kezelésével kapcsolatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva238

Annak ellenére, hogy számos jogszabály született a zöldfelületek rendezésével kapcsolatban, sokunk számára nem egyértelmű, hogy mivel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy kerületünk szebb és élhetőbb legyen. Tudták, hogy mindenkinek jégmenetsítenie kell télen a lakása, háza előtti járdát is? Dr. Ronyecz Róbert jegyző segít eligazodni a teendők között.

Az ingatlanok tulajdonosaira ingatlanjaikban, illetve bizonyos közterületeken is hárulnak feladatok, amiket nem csupán a jogszabályi rendelkezések miatt, hanem közösségünk érdekében is el kell végezniük. Az alábbi ismertetővel célunk, hogy minél részletesebb tájékoztatást adjunk Önöknek, hiszen kerületünk ápolt, rendezett jellegének fenntartásához a lakosság szoros együttműködésére is szükség van – írta a jegyző közleményében.

– Minden ingatlant tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles megművelni, illetve rendben tartani, a hulladéktól és a gyomnövényektől – különös tekintettel a parlagfűre – megtisztítani.

– Ugyanez vonatkozik az ingatlan körüli közterületen található gyalogútszakaszra, és az esetlegesen ott található zöldsávra is, és az ő kötelessége az ehhez a területhez tartozó gyepfelület, virágágyások és fák gondozása is. Nem szabad elfelejtkezni a járda, a kapu- és garázsbejáró jégmentesítéséről és tisztántartásáról sem.

– Nagyon fontos, hogy ingatlanhoz tartozó járdaszakasz melletti folyókák és csapadékvíz-elvezető árkok tisztítása, gyomtalanítása, és a járműbehajtók átereszeinek rendszeres karbantartása, tisztítása, gyommentesítése is a tulajdonos, illetve a kezelő vagy használó feladata, ahogy a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása is.

– A csapadékvíz elvezetésére szolgáló árkokban tilos gyűjteni a lehullott avart, ahogy természetesen ott elégetni sem szabad a zöldhulladékot, és árkokat sem tömködhetjük el.

– Az avar és a kerti zöldhulladék gyűjtésére, elszállítására alkalmas gyűjtőzsákok beszerezhetőek többek között: az OBI, az Auchan és a SPAR üzleteiben, a MOL töltőállomásain és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapján jelzett helyeken: https://www.fkf.hu/zoldhulladek-gyujto-zsakot-arusito-partnereink.

– Az ingatlanunkról kihajló faágakat le kell gallyazni, hogy így biztosítsuk a balesetmentes közlekedést. Ugyanezen okból a járdaszakaszok feletti ágakat is vissza kell metszeni, és sarki telkek esetében oda kell figyelni, hogy az utak csomópontjában – az úgynevezett rálátási háromszögben (az egymáshoz közeledő járművek között szükséges látómező, az egymásra szabad rálátást biztosító terület) – ne telepítsünk sövénysort, beláthatóságot akadályozó növényzetet.

– Mindezen kötelezettségek elmulasztásából fakadó balesetek jogi felelősséget is rónak az ingatlantulajdonosokra. Aki nem tesz eleget a fent felsorolt kötelezettségeknek – a fokozatosság elvét fenntartva – közigazgatási bírsággal is sújtható.

Természetesen a jogszabályok és rendeletek célja nem a büntetés, hanem az, hogy kerületünk lakóinak nyugalma a közterület rendje és rendeltetésszerű használata a kollektív együttélés szabályainak betartásával valósulhasson meg. Kerületünk ehhez kéri minden lakójának szíves együttműködését.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva