Miért fontos a hagyomány?

Szerző • 2019-06-19 • Hírek, Közélet Miért fontos a hagyomány? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva695

A honvédelmi miniszter tüntette ki nemrég Tóth Kálmánt, a Vasvári egyesület társelnökét a katonai hagyományőrzés és a honvédelem népszerűsítéséért végzett munkájának elismeréseként. A kerülethez ezer szállal kötődő Tóth Kálmán, aki Bókaytelep önkormányzati képviselője is, tízévnyi civil tevékenységgel érdemelte ki az elismerést – írta a bp18.hu.

Mindkét ágról katonacsaládból származom – mondta Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke a Városképnek, és ezzel már el is magyarázta, honnan az érdeklődés a honvédelem ügye iránt. Az anyai nagyapa a trianoni határmódosítás után az Arad melletti Magyarpécskárol Magyarországra szökött, és a húszas években a katonai hivatást választotta. Katonaként szolgált a két háború között, majd a második világégésben is. 1945 után még tíz évig katona maradt. A háború után az újjáalakult néphadseregnek szüksége volt a régiek szaktudására, de később mint horthysta katonát nyugdíjba küldték. Vadászpilóta édesapja pedig – ugyancsak tisztként szolgálva – 1956 után nem írta alá a kádári rendszerre szóló esküt, ezért leszerelték, és tartalékállományba helyezték, a pályája kettétört.

Mindez az első pillanattól meghatározta a pályámat – mesélte Tóth Kálmán, aki a gyerekkorát a ma már Kispesthez tartozó Udvarhely utcában töltötte. – Az iskola egyik legjobb tanulója voltam, de politikai okokból nagyon komoly ismeretségek kellettek ahhoz, hogy felvegyenek a gimnáziumba. Ezután technikumba jártam, gépész lettem, majd én is a katonai pályát céloztam meg, bejutottam a tiszti iskolába.

Kutatások az Adrián

Ám végül nem lett katonatiszt az ambiciózus fiatalemberből.
Hamar rájöttem, hogy a Kádár-korszak hadserege nem olyan, mint amiről a nagyszülők meséltek – emlékezett vissza. – Nehéz döntés után 27 hónapot gyakorlatilag sorállományban le kellett még szolgálnom egy rakétadandárnál. Ezzel zártam le az aktív kapcsolatomat a hadsereggel, de az érdeklődés azért megmaradt.
Sőt ez az érdeklődés igen gyümölcsözővé vált. 2008 körül kezdett el kutatásokat végezni Tóth Kálmán az első világháborús adriai hadszíntér eseményeivel kapcsolatban.

Az SMS Zenta hadihajó története izgatott, tudtam, hogy valahol Petrovac közelében süllyedt el, és sikerült adatokat találni arról, hogy mik a feltételezhető koordináták – mesélte.
2011-ben megalakult a Vasvári Pál Polgári Egyesület, amely a Vasvári-kultusz ápolása mellett a katonai hagyományőrzés népszerűsítését is célul tűzte ki. 2014-ben, az első világháború kitörésének centenáriumakor, az egyesület a Honvédelmi Minisztérium támogatásával emlékúszást szervezett az öbölben a hősi halált halt tengerészek tiszteletére. Ez az esemény felerősítette a kapcsolatot a minisztériumhoz tartozó intézményekkel.

Gyerekévek a kerületben
Tóth Kálmán 1956. október 26-án Kecskeméten született, de hamar az Állami lakótelep szomszédságába, az Udvarhely utcába költöztek. Nagyapja Kassáról települt át Budapestre, a Gyöngyvirág utcába, de a második világháborúban elpusztult a ház, ezért újat kellett építenie, az Udvarhely utcában.
– Ott nőttem fel, akkor alakult ki bennem a kötődés a szűkebb környezetem iránt. Ma is a XVIII. kerületben élek, ezt tekintem az otthonomnak.

Az egyesület által szervezett toborzófesztiválra minden évben meghívjuk a Budapest Helyőrség Dandárt és a Zrínyi katonai lovas szakosztályt, toborzósátrat állítunk fel, és hadi bemutatókat tartunk. A világháború négy centenáriumi évében folytattuk a kutatást az Adrián is, s mindez egyre szorosabb együttműködést eredményezett a minisztériummal – avatott be Tóth Kálmán. – A Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozata e munka elismerése.

„Tudom, mi a diktatúra”

Tóth Kálmánt a kerületiek nem csak a civil életből ismerhetik: ő Bókaytelep önkormányzati képviselője.
Noha az életemet alapvetően határozta meg a politika, nagyon sokáig nem éreztem úgy, hogy részt kellene vennem benne – mondta. – Amikor 2002-ben az első Fidesz-kormány elvesztette a választásokat, és azt láttam, hogy megint olyan politikusok kerülnek a hatalomba, akiknek semmi keresnivalójuk ott, akkor éreztem, hogy valamit tennem kell nekem is, ha ezt nem akarom. Én tudom, milyen a kommunista diktatúra, és mélységesen megdöbbentett, hogy olyan szocialista politikusok is megint előkerültek, akiknek közük volt ahhoz.

Tóth Kálmán 2004-ben Kardos Gábor kampányát segítette, majd 2006-tól, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésétől egyre aktívabb részt vállalt a kerületi politikában. 2014-ben vette át Kardos Gábor helyét, s azóta fő feladatának tekinti Bókaytelep lakóinak képviseletét, és máris számos eredmény dicséri a munkáját: a telep forgalmi rendjének észszerűsítése, forgalomcsillapítók kihelyezése, a Bókay-gödör megújítása, a zöldfelületek, különösen az öreg fák folyamatos megfigyelése és gondozása, és még sorolhatnánk.
A Bókaytelep a kerület egyik kiemelkedősen szép, értékekben gazdag része, a munkám során ezt tartom szem előtt – mondta.

Forrás: bp18.hu/K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva